Σε θολό τοπίο η Σύνοδος Κορυφής

papadreou_merkel 
Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, παρότι ο πολιτικός χρόνος για την κατάληξη σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Παρότι σύμφωνα με το Reuters, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν τρία σενάρια, η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με δήλωσή της έβαλε φρένο στις υψηλές προσδοκίες για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.

Σχετικές ειδήσεις:
Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις
Τρία σενάρια της Ε.Ε για ελληνικό χρέος
"Σκωτσέζικο ντους" από την Μέρκελ
Πίεσεις και επικρίσεις από το ΔΝΤ
Η αντιπολίτευση για τη Σύνοδο Κορυφής


Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών :

  • επαναγορά του ελληνικού χρέους & χορήγηση πιστωτικών κινήτρων από το δημόσιο τομέα.
  • αναχρηματοδότηση του χρέους, βασισμένο στη γαλλική πρόταση
  • επιβολή φόρου στις τράπεζες

Το τρίτο σενάριο είναι και το μοναδικό που εξασφαλίζει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, χωρίς να προκαλείται κανενός είδους πιστωτικό επεισόδιο.

Ωστόσο την ίδια ώρα, σε μια κίνηση τακτικής και θέλοντας να κρατήσει χαμηλά το πήχη, η κ. Μέρκελ άναψε νέες φωτιές στο ευρωπαϊκό σκηνικό με τη δήλωση της ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Αυτόματα ο συνειρμός που δημιουργείται είναι ότι η λύση που μπορεί να δοθεί την Πέμπτη να είναι και πάλι προσωρινή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωζώνη και τις διαθέσεις των αγορών, που έχουν δείξει ότι δεν έχουν πρόβλημα να χτυπήσουν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Αντίθετα με την κ. Μέρκελ ωστόσο τόσο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν ένα σχέδιο για να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ρευστή κατάσταση δημιουργεί και νευρικότητα στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ ζήτησε επιτακτικά λύση «εδώ και τώρα» για την Ελλάδα προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η κρίση θα γίνει παγκόσμια. Παράλληλα επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει «συνεκτικό σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση του χρέους.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα η κυβέρνηση ετοιμάζετε για παν ενδεχόμενο, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι το χειρότερο σενάριο για την Πέμπτη είναι να μην υπάρξει λύση.

Σε συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στην άτυπη κυβερνητική επιτροπή το πρωί ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη για τι τελευταίες εξελίξεις, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέρθηκε επίσης στις «εθνικές κόκκινες γραμμές» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στις οποίες θα εμμείνει.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει αποτελεσματική και μακράς διάρκειας λύση στην κρίση χρέους, που θα δώσει σαφές μήνυμα στις αγορές, θέτοντας ως προϋπόθεση η όποια λύση να περιλαμβάνει τη μείωση του επιτοκίου των δανείων, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του και την διασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και των καταθέσεών τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί από την πλευρά τους τόνισαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά και τις επιφυλάξεις τους, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο εναρμονίσθηκε με τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, μετά και τη νέα κόντρα του κ. Βενιζέλου με τη ΝΔ, για τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονμίας.

Την Τετάρτη, με τις ελληνικές θέσεις στις βαλίτσες του, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον χρόνο μέχρι την έναρξη της Συνόδου για να κάνει διμερείς επαφές.

Συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σαρκοζί "θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο" και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν το βράδυ της Τρίτης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

"Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης" πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωομάδας (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", πρόστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – NET FM – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου