Ακαρπη η συνάντηση Ραγκούση - ιδιοκτητών ταξί


http://www.kerdos.gr/Images/10192564.jpg
Ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το μέτωπο μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ι. Ραγκούση.
Οι δύο πλευρές, στην πολύωρη συνάντησή τους, δεν κατέστη εφικτό να βρουν σημεία επαφής και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων κ. Θ. Λυμπερόπουλος, μετά και τη σύσκεψη με μέλη της Ομοσπονδίας, «η απεργία συνεχίζεται κανονικά έως ότου λάβουμε δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας».

Ο ίδιος αναγνώρισε στον κ. Ραγκούση ότι επέδειξε καλή διάθεση για διάλογο χωρίς όμως να δεσμευτεί για το παραμικρό, γεγονός που δεν τους επιτρέπει, όπως υποστήριξε, να υπαναχωρήσουν.

Τα κύρια αιτήματα που κατέθεσαν οι αυτοκινητιστές στον υπουργό ήταν η εφαρμογή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την έκδοση νέων αδειών, η διατήρηση των υφιστάμενων εδρών, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση μεγάλες περιοχές της χώρας, η νομιμοποίηση της μεταβίβασης, ώστε να πληρώνεται ο αναλογούν φόρος, καθώς και να μην δοθεί έργο στην ειδική μεταφορά, όπως ζητούν οι τουριστικοί φορείς.

Επίσης, ζήτησαν να έχουν τις προτάσεις του υπουργείου ενός 15 ημερών, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, η δέσμη των αποφάσεών του για τους κανόνες με τους οποίους θα προχωρήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα ανακοινωθούν έως το τέλος Αυγούστου.
«Βασικό πλαίσιο διαλόγου δεν μπήκε και όπως φάνηκε δεν υπήρχε πρόθεση από μέρους του να μπει ούτε στο άμεσο μέλλον», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Ο κλάδος είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι το τέλος γιατί ξέρουμε ότι δεν έχει αύριο και προκειμένου να το έχει μετά από δύο μήνες, εάν δεν τα διασφαλίσει από τώρα δεν μπορεί να σταματήσει τις απεργίες», πρόσθεσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κλάδος να αναθεωρήσει την άποψή του τις επόμενες ημέρες με δεδομένο ότι η κόπωση του κλάδου είναι εμφανής, ενώ σημαντικές είναι και οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί. Χθες, πάντως, ο κ. Λυμπερόπουλος, αφού καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ζήτησε από τους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα και να διαφυλάξουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σημειώνεται ότι από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου σχηματίσθηκαν 82 δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 6.415 άτομα. Από τις δικογραφίες αυτές, οι 35 έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα και αφορούν 5.524 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα συναφή.

Το υπουργείο πλέον προτίθεται εντός του Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν. «Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά. Οι κανόνες αυτοί θα διέπουν όλες τις πλευρές του επαγγέλματος, από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών, καθώς και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΤΕ
Ηδη, χθες ο κ. Ραγκούσης συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδ. Ανδρεάδης, ο Σύνδεσμος θα υποβάλει προτάσεις, βασιζόμενες σε όσα ισχύουν στην Ευρώπη, για τον ρόλο των ταξί στην καλύτερη εξυπηρέτηση της τουριστικής ζήτησης.

Εκανε, μάλιστα, έκκληση στους αυτοκινητιστές ταξί για άρση των κινητοποιήσεων, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ψυχραιμότερες σκέψεις και να αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις, δυσφήμηση της χώρας με πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και την οικονομία.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αποδώσει τα εύσημα, στην υπεύθυνη - όπως τη χαρακτήρισε - στάση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι «αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των καταστάσεων δεν προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, στηρίζοντας έτσι τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία».

Εν τω μεταξύ, χθες, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη με τους οδηγούς ταξί συνάντηση με τον κ. Ραγκούση, η οποία είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή την έντονη ενόχληση των ιδιοκτητών.

«Οταν απεργεί ένας κλάδος καλείς τους εκπροσώπους αυτού του κλάδου και όχι εκείνους που δεν απεργούν. Η πρόσκληση, δε, φορέων (σσ. ΣΕΤΕ) που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης μαζί με εμάς αποτελεί σκέτη προβοκάτσια», δήλωσαν λίγο πριν από τη συνάντηση εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί.


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο κ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Την αναστολή των κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες ταξί ζήτησε ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, καλώντας τους να «αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα». Ο ίδιος χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ενώ έσπευσε να ακυρώσει τη ρύθμιση που προωθούσε ο προκάτοχός του, δεν έχει ακόμη καμία συγκεκριμένη θέση.
Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Ραγκούση πως αντί να αναγνωρίσει το λάθος του και να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε, επιμένει σε στείρες πρακτικές, ενώ ζητεί από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
«Η ασυνέπεια, η ανευθυνότητα και το διαρκές ράβε - ξήλωνε της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ταξί δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο, ιδίως μάλιστα τη στιγμή που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.
Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ: «Αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαράς δεν είχε ενθαρρύνει την έναρξη της αναιτιολόγητης αυτής απεργίας και αν με αμφίσημες φράσεις δεν διαβεβαίωνε τους ιδιοκτήτες ταξί ότι είναι υπέρ της διατήρησης του κλειστού τους επαγγέλματος, τώρα δεν θα ζητούσε τον τερματισμό της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, λέγοντας ότι «είναι λυπηρό για τον τόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατρέπεται σε εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου