«Αποφύγετε την επιλεκτική χρεοκοπία»

http://img.protothema.gr/AF2177E6060DB14122A11211144737F4.jpg  
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα καταλήξουν σε μια λύση για το ελληνικό χρέος που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία”. Αυτή την δραματική έκκληση – προτροπή προς τους ηγέτες της ΕΕ απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο κύριος Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και εν μέσω πλείστων όσων σεναρίων αναφορικά με την τελική “διευθέτηση” της υπόθεσης.


Ο κύριος Σταρκ, σε συνέντευξή του σε γερμανική οικονομική εφημερίδα, τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα και το οποίο ο ίδιος αποκάλεσε “πολιτική διελκυστίνδα”, είναι που πρωτίστως “τρομοκρατεί” τις αγορές και επιδεινώνει την κρίση χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Υπενθυμίζει ότι μόλις προ μηνός “οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης είχαν δεσμευτεί να αποφύγουν κάθε λύση που θα οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία μέρος του ελληνικού χρέους” και προειδοποιεί ότι η στάση της ΕΚΤ απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αφού αυτή ενέχει τον κίνδυνο «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Και η ΕΚΤ επιμένει να απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.


Αντιθέτως, ο κύριος Σταρκ εκτιμά ότι το πάγιο αίτημα της ΕΚΤ για ενίσχυση του ρόλου – και των κεφαλαίων ; - του EFSF κατά τρόπο ώστε να μπορεί ο προσωρινός μηχανισμός να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, πρέπει να εξετασθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, διευκρινίζοντας όμως πως ακόμα και σε αυτό το σενάριο “η πιθανότητα να θεωρηθεί μια τέτοια κίνηση «πιστωτικό γεγονός» δεν μπορεί να αποκλειστεί”!


Καταλήγοντας ο κύριος Σταρκ ξεκαθάρισε ότι κάθε σκέψη για ένα ενδεχόμενο haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι εκτός συζήτησης, αφού “ούτε είναι απαραίτητο το haircut, ούτε και αποτελεί σωστή επιλογή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου