Μιλούν για αναδιάρθρωση χρέους


Μιλούν για αναδιάρθρωση χρέους
Νέα δραματική έκκληση προς την αντιπολίτευση για συναίνεση και εθνική ενότητα απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερμιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι "πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η ψήφος για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι θετική, καλούμε την ελληνική αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην εθνική ενότητα. Ξεκινάω από την αρχή ότι αυτό το σχέδιο θα ψηφιστεί".

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή λέγοντας ότι "οι πιο προνομιούχοι Έλληνες δεν συμμετέχουν με έναν παραδειγματικό τρόπο στη 'διάσωση' της χώρας" ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ο προϋπολογισμός, είναι επίσης πρόβλημα του κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση δε λειτουργεί όπως οι κυβερνήσεις των χωρών μας, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι αιτίες αυτής της κρίσης πρέπει να αναζητηθούν στις προηγούμενες δεκαετίες.
Την ίδια ώρα, πλήθος δημοσιευμάτων τονίζουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας όπως το αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά ουσιαστικός κίνδυνος χρεοκοπίας, η οποία για ορισμένους φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη.
Με τη λέξη "χάος" περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου ενώ ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος δήλωσε σήμερα ότι μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να αποφευχθεί μία κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O μεγαλοεπενδυτής μπορεί να μην κατονόμασε τη χώρα που απειλείται με "έξωση" από την Ευρωζώνη, αλλά όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, σημειώνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου "Reuters".
Για μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μίλησε στο "CNN" και ο μάνατζερ επενδύσεων της PIMCO, μιας εταιρείας που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφαλαίο στον κόσμο, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και είναι θυγατρική της γερμανικής Aliance.
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν προειδοποίησε ότι τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να "μολύνουν" ολόκληρη την Ευρώπη. "Η Ελλάδα θα κάνει αναπόφευκτα αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα έχει δύο προβλήματα, πολύ μεγάλο χρέος και μηδενική ανάπτυξη. Και ωσότου λυθούν αυτά τα προβλήματα η Ευρώπη θα 'μολύνεται' ακόμα περισσότερο.... Πέρσι έγινε τεράστια προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Τεράστια. Έναν χρόνο αργότερα κάθε δείκτης στην Ελλάδα είναι χειρότερος" είπε χαρακτηριστικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου