JP Morgan: δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Share
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εξέφρασε ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα The Weekend Australian.
Ο κ. Dimon που έχει αποκληθεί «ο λιγότερο μισητός τραπεζίτης ανά τον κόσμο», σχολίασε ακόμη ότι και στην περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας η επίπτωση δεν θα είναι για την παγκόσμια οικονομία τόσο μεγάλη όσο αυτή της παγκόσμιας κρίσης. «Νομίζω ότι θα επιβιώσουμε από μια ελληνική χρεοκοπία, αν και δεν θα κάνει καλό στην παγκόσμια οικονομία», λέει ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι «οι ευρωπαίοι θα βρουν τελικά τρόπο να αποτρέψουν μιας ελληνική χρεοκοπία».
Ακόμη όμως και μια άσχημη εξέλιξη δεν θα «παγώσει» τις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο.

CREDIT SUISSE: ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ένα θετικό και δύο αρνητικά σενάρια σε σχέση με τη λύση που θα επιλέξει η Ευρώπη για την ελληνική κρίση χρέους δίνει η Credit Suisse.
Ο οίκος δίνει πιθανότητα 75% στο σενάριο να μην υπάρξει χρεοκοπία και η λύση στο ελληνικό πρόβλημα να περιλαμβάνει rollover των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως collateral στην ΕΚΤ.
Με βάση το σενάριο αυτό, η αναδιάρθρωση μετατίθεται χρονικά έως ότου η χώρα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, οι τράπεζες ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά και ο μηχανισμός ESM ετοιμαστεί. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Credit Suisse, η οποία όμως αναγνωρίζει και μία πιθανότητα 20% η χώρα να προχωρήσει σε σχεδιασμένη μονομερή χρεοκοπία τους επόμενους 6 μήνες.
Τέλος, ο οίκος δίνει 5% πιθανότητα η Ευρώπη να σταματήσει να βάζει πλάτη στο ελληνικό πρόβλημα. Η πρώτη λύση, σύμφωνα με την Credit Suisse, δίνει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει τα προβλήματα και να γίνει πλεονασματική και ταυτόχρονα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος αλλά και η προτιμητέα επιλογή της ΕΚΤ. Η αναδιάρθρωση μετατίθεται για το 2012 ή το 2013 και αυτό το σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των μετοχών.
Το σενάριο με πιθανότητα 20% για μονομερή χρεοκοπία από την Ελλάδα πυροδοτείται από τη μη ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο χωρίζεται στα δύο: Το πρώτο μέρος με πιθανότητα 15% υποθέτει την άμεση και έγκαιρη αντίδραση των Ευρωπαίων, προστατεύοντας την εξάπλωση της κρίσης, με την ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα και τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται, και το υπόλοιπο 5% “φτωχή” αντίδραση από την ΕΚΤ και τους λοιπούς συμμετέχοντες, με μετάδοση της κρίσης και χρεοκοπία της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Στο κακό σενάριο της μειωμένης αντίδρασης των Ευρωπαίων και της ΕΚΤ, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν καταστροφική, οδηγώντας τις τράπεζες σε μείωση του ενεργητικού τους άνω του 30% και σε 20% – 30% ίσως μείωση στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αγορές μετοχών θα έχαναν το 20% της αξίας τους!
Στην καλή περίπτωση της γρήγορης αντίδρασης έπειτα από βουτιά 10% οι μετοχές θα αντιδρούσαν με ράλι τιμών. Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο της Credit Suisse, με χαμηλή πιθανότητα 5%, η βοήθεια προς την Ελλάδα σταματάει, το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Βουλή της Γερμανίας απορρίπτουν το νέο πρόγραμμα βοήθειας, η Γερμανία αποχωρεί και το ευρώ διαλύεται. Σε αυτό το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ πέφτει 5% και οι αγορές μετοχών υποχωρούν 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου