Αποζημιώσεις από ΕΕ ζητούν οι εξαγωγείς φρούτων, λαχανικών και χυμών

Τα αιτήματα, τα οποία - κατά την άποψή του - πρέπει να αποτελέσουν πεδίο «σκληρής διαπραγμάτευσης» από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου, επισήμανε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Πολυχρονάκης, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, τα ζητήματα αυτά είναι: αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των αποσυρθέντων - μη συγκομισθέντων λαχανικών, λόγω της κρίσης του e-coli (Έλληνες παραγωγοί αναφέρονται σε ζημιές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα), καθώς και αύξηση του κονδυλίου, ύψους 210 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε να διατεθεί από την ΕΕ, στους αγρότες της Γηραιάς Ηπείρου.
Παράλληλα, ο σύνδεσμος ζητά να ενταχθούν οι φράουλές στα προϊόντα προς αποζημίωση και να προβλεφθεί αποζημίωση των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την απαγόρευση εισαγωγών σε Ρωσία, λόγω e.coli, έχοντας μάλιστα οδηγηθεί και σε καταστροφή των εμπορευμάτων αγγουριών και κηπευτικών τους, λόγω του κολοβακτηριδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος πρότεινε και τη διεξαγωγή διαφημιστικής εκστρατείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο - με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ - για την τόνωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου