Με κόντρες άρχισε η συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους άρχισε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ολομέλεια της Βουλής. Απορρίφθηκε αίτηση συνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και ονομαστική ψηφοφορία ζητούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ


Με κόντρες άρχισε η συζήτηση
Αρχισε στις 6 το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Την Πέμπτη το πρωί θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αίτηση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την έναρξη της συζήτησης κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απερρίφθη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ως προϋπόθεση αναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, αποκρούοντας την ένσταση.
"Να η επαναδιαπραγμάτευση, είναι μπροστά μας. Μας καλούν για αναδιαπραγμάτευση. Και καλώ την αντιπολίτευση: Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί και αν το κάνουμε μαζί θα έχουμε μεγαλύτερη ισχύ" ανέφερε ο κ.Βενιζέλος.

Υπογράμμισε, δε, πως "ετοιμάζεται Μνημόνιο ανάπτυξης", καθώς γίνεται αντιληπτό και στους εταίρους, πως η ύφεση καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος. Στο μεταξύ ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, "πρέπει να έρθει στη Βουλή υπό συνθήκες ευρυτάτης συναίνεσης, αλλιώς παίζουμε εν ου παικτοίς".

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ως αντισυνταγματική, μονάχα την "έλλειψη σοβαρότητας και πατριωτισμού", ενιστάμενος σχετικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την ψηφοφορία, υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικού τάχθηκε το ΚΚΕ, αλλά όχι ο ΛΑΟΣ ή η ΝΔ, παρά την σύμφωνη αρθογραφία του Προκόπη Παυλόπουλου που επικαλέστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε το ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλάζει παράτυπα και με μη συγκεκριμένο τρόπο τον Προϋπολογισμό, δεσμεύοντας παράλληλα τους Προϋπολογισμούς μέχρι και το 2015.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης αντέταξε πως το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει κανένα άρθρο του Συντάγματος ή Κανονισμό της Βουλής, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πως "το κράτος έχει συνέχεια" και με τον ίδιο τρόπο ένας Προϋπολογισμός δεσμεύει κυβερνήσεις που μπορεί να έχουν προκύψει λίγους μήνες μετά την υπερψήφισή του. Όσο για τις ενδεχόμενα μη προβλεπόμενες απ' τον Κανονισμό διαδικασίες, το τεκμήριο της αρμοδιότητας ανήκει στη Βουλή.

Ο κ.Βενιζέλος, αντεπιτέθηκε στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως με νομικίστικες διαδικασίες, προσπαθεί να αποτρέψει την εμπρόθεση υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να μην λάβει η Ελλάδα την έγκριση του Γιούρογκρουπ και του ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησής της "και να βρεθούμε με άδειο ταμείο - που είναι άδειο ταμείο κάθε νοικοκυριού".


"Η έλλειψη κάθε πολιτικής σοβαρότητας, ευθύνης και συναίνεσης, κοστίζει - και κοστίζει πολύ. Σημαίνει λιγότερες δουλειές, λιγότερη ανάπτυξη και λιγότερη προοπτική" ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.


ΛΑΟΣ: Πρόταση για διευρυμένη πλειοψηφία από 180
Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ωστόσο την ευκαιρία και στον ΛΑΟΣ να επανέλθει με πρόταση προσφυγής της κυβέρνησης σε διαδικασία υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
"Ελάτε να πάμε στην Ευρώπη με την συναίνεση εν τη πράξει" κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να εισπράξει την απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η ακολουθούμενη διαδικασία, δεν αποτρέπει όποιον επιθυμεί να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα "με αίσθηση ευθύνης", να εκφράσει την συναίνεσή του εμπράκτως:

"Αντιστρέφω το ερώτημα: Όπως ακριβώς κάνατε τον Μάιο ως υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, θα το κάνετε και σήμερα; Και πώς θα το κάνετε εσείς και δεν θα το πράξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξέρει ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και την αντιμετωπίζει προσωπικά και άμεσα;" ανέφερε ο κ.Βενιζέλος.


Η στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη, έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη να παρέμβει για να αναρωτηθεί, "αν με τους 180 θα υπερψηφίσει ο ΛΑΟΣ το μεσοπρόθεσμο, ενώ τον έχουμε καλωσορίσει σ' αυτούς που δεν το ψηφίζουν". Ο κ.Κεφαλογιάννης, ανέδειξε επίσης και την νύξη του κ. Βενιζέλου περί "επαναδιαπραγμάτευσης", καλωσορίζοντας και τον υπουργό Οικονομικών "στη συνεπή θέση της Νέας Δημοκρατίας".


"Αν συνεχίσει να αυθαδιάζει η ΝΔ, είναι επειδή δεν πάτε στους 180. Πηγαίνετε στο 180 για να δείτε ποιο ζώο τρώει καλαμπόκι" επανήλθε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.


Σημειώνεται πως για την ΝΔ, όπως εκφράστηκε από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, "το πρόβλημα του μεσοπροθέσμου είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό" και "αντισυνταγματική είναι η φορολογική επιδρομή που έρχεται με τον εκτελεστικό νόμο".
Ο τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης υποστήριξε ότι "η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης" πως η " εξέλιξη αυτή οφείλεται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης, στη λανθασμένη "θεραπευτική αγωγή" για την αντιμετώπιση των υπαρκτών "νοσημάτων" της Οικονομίας, και στην εκτέλεσή της" και πως τα "αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της είναι μετρήσιμα".

Αποχώρησε το ΚΚΕ
Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασοπούλος, ο οποίος κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λαιμητόμο, ενώ έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που έχει εξαπολύσει, όπως είπε, "μια πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του ελληνικού λαού και των εργαζομένων".


Ακόμα επιτέθηκε τόσο στον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο κατηγορώντας τον ότι εκβιάζει τον ελληνικό λαό, όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο που όπως είπε "έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα κατέβουν τα τανκς για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών".


"Τρομοκρατείτε, εκβιάζετε, γίνατε ραγιάδες του ελληνικού λαού", πρόσθεσε ο κ. Καραθανασόπουλος.


Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Παράλληλα επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

"Προσπαθείτε με εκβιασμούς, στρατηγική φόβου, με διαδικασίες εξπρές και με επιχειρήματα, που αν δεν ήταν επικίνδυνα θα ήταν γελοία, να φορτώσετε στον ελληνικό λαό αυτό το βάρβαρο ταξικό λογαριασμό. Μπορεί να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και με εφεδρείες και προς τα δεξιά, αλλά δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα με την κοινωνική σας βάση γιατί μείνατε κοινωνικά γυμνοί", κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
"Με εντυπωσιάζει η εξ αντικειμένου συνηγορία της εκ δεξιών αντιπολίτευσης. Κε Βενιζέλο, δεν ξέρω τι είπατε στο τηλέφωνο στον κο Σαμαρά και τον κο Καρατζαφέρη, αλλά την κατανόησή τους την έχετε εξασφαλίσει" σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ
Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέλαβε να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε συνάντηση με τον βουλευτή Κοζάνης, Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τί θα πράξει στην ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε βέβαιος πως τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο εφαρμοστικός νόμος θα εγκριθούν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου