Ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις –σύμφωνα με τον Έκο- κι έτσι στο Βήμα αποφάσισαν να προβούν στη δήθεν ”τεράστια αποκάλυψη” την 31η Ιουλίου. Παραμονές Χριστουγέννων του 2008 εστάλη η «καυτή επιστολή» του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα, ο οποίος ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου επέβλεπε και την πορεία του χρέους:
23 Δεκεμβρίου 2008 -
«Όπως πάνε τα πράγματα σήμερα, δύσκολα θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Κι όμως μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Από εμάς εξαρτάται.
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας (δημόσια έσοδα, ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων, ανεργία, ροή των επενδύσεων, βιομηχανική παραγωγή, τζίρος στα μαγαζιά, τουρισμός, ναυτιλιακό συνάλλαγμα κ.ά.) θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις ασθενέστερες τάξεις, αν και οι πολίτες δύσκολα θα πιστέψουν σε “προεκλογικού τύπου” παροχές, όποιες και αν είναι αυτές.
Το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί ίσως και πάνω από 47 δισ. ευρώ μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα. Το 2008 δανειστήκαμε περίπου 47-48 δισ. ευρώ δηλαδή, περίπου 10 δισ. πάνω από αυτά που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομίας ότι θα χρειαζόταν (4% του ΑΕΠ πάνω από τις προϋπολογισθείσες δανειακές ανάγκες, χωρίς να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστροφές φόρων)! Τι σημαίνει αυτό για το πραγματικό έλλειμμα του 2008;
Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συγκράτηση των ελλειμμάτων.
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη».
Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα της εποχής και τις οικονομικές αναλύσεις θα βρει όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην επιστολή του κ. Δούκα. Όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που ανησυχούσαν και ανησυχούν για το έλλειμμα και το χρέος, χρειάζονταν και χρειάζονται την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή δεν χάθηκε επί Καραμανλή.
Πανικόβλητη η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να επιρρίψει τις ιστορικές της ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ενστερνίστηκε αυτή την άποψη, ειδικά την περίοδο του Μνημονίου Ι. Αλλά τα δοκιμασμένα κόλπα δεν έχουν πάντα την ίδια επιτυχία. Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με μέτρα, χαράτσια, κεφαλικούς φόρους, μειώσεις μισθών, Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα, χρεοκοπίες, ακόμη ο Καραμανλής φταίει. Πρόκειται περί αστειότητας πλέον.
Το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο της επιστολής είναι ότι ο πρώην Υπουργός δείχνει να πιστεύει στην αντιστροφή του κλίματος, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον.
Πιθανόν να είναι και συγκλονιστικές και οι ευχές στο τέλος της επιστολής, αλλά μέχρι εκεί. Ο μύθος του ανήξερου Παπανδρέου έχει καταρρεύσει προ πολλού. Πλήθος στοιχείων αλλά και ο Στρος Καν έχουν αποφανθεί περί του αντιθέτου. Αλλά το ερώτημα παραμένει: πως φτάσαμε στην οικονομική κατοχή. Αν χρειάζεται μία εξεταστική είναι για αυτό και μόνο για αυτό. Κι ας ξεκινήσει την έρευνα από τον Τρικούπη…
Μικρός Οδυσσέας
Υ.Γ. Σε πιο εβδομαδιαίο περιοδικό που τελευταία ανησυχεί και για την …ζωή του Καραμανλή είχαν δημοσιευθεί οι ίδιες επιστολές προ έτους; Δεν έχει θέματα να στηρίξει την κυβέρνηση το ΒΗΜΑ και “δανείζεται” από αλλού;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου