της Αγγελικής Καλλέργη
Η κρούση των καμπανών στις εκκλησίες ανά την επικράτεια είναι σίγουρα κάτι συνηθισμένο, κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την θρησκευτική – εκκλησιαστική μας παράδοση και εξίσου οικείο σε .....
όλους τους πολίτες.
Η καμπάνα είναι αυτή που μας ενημερώνει για τις εκκλησιαστικές τελετές είτε πρόκειται για Κυριακή πρωί είτε για οποιαδήποτε άλλη ημέρα γιορτής και αυτή είναι που σε πλείστες περιπτώσεις μας ενημερώνει ακόμα και για την ώρα.
Η λειτουργία των καμπανών σε κατοικημένες περιοχές, και κυρίως πολύ κοντά σε σπίτια και σε ξενοδοχεία, εγείρει, όμως, πολύ συχνά έντονα παράπονα από τους περίοικους. Δεν είναι, δε, και λίγες οι περιπτώσεις παραπόνων και σε ενορίες του Ρεθύμνου και μάλιστα πολίτες έχουν απευθυνθεί όχι μόνο στον ιερέα της κοντινότερης εκκλησίας τους, αλλά ακόμα και στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Το «πρόβλημα», σύμφωνα με τους πολίτες, είναι ότι οι καμπάνες από τότε που για λόγους ευκολίας προγραμματίζονται από τους ιερείς να χτυπούν ηλεκτρονικά, ηχούν και σε υψηλά ντεσιμπέλ, αλλά και για περισσότερη ώρα σε σχέση με το παρελθόν, όταν την διαδικασία έκαναν χειροκίνητα οι ιερείς.
Η Κρητική Επιθεώρηση μίλησε με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ Ευγένιο, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κρούση των καμπανών είναι ένα θέμα, το οποίο και ο ίδιος έχει υπόψη του. Ο κ. Ευγένιος σημείωσε πως ο ίδιος, σε περιπτώσεις που έχει χρειαστεί, έχει συναντηθεί και με τις δύο πλευρές, δηλαδή και με πολίτες και με τους ιερείς, συμπληρώνοντας πως «είναι καλό και ο χρόνος και η ένταση της να είναι σε διακριτικά πλαίσια».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει πως δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί η επιθυμία ορισμένων – λίγων – που ζητούν να σταματήσει η κρούση της καμπάνας στην γειτονιά τους, λέγοντας μάλιστα πως «την κάθε περίπτωση την βλέπουμε εξατομικευμένα».
Ο κ. Ευγένιος, όταν ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο το «τιμόνι» της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, διαπίστωσε πως κάθε εκκλησία χτυπούσε τις καμπάνες της για τον εσπερινό τα απογεύματα του Σαββάτου σε άσχετες ώρες, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα ουσιαστικά «διαταρασσόταν» από τα μυστήρια (γάμους και βαφτίσεις), που ήταν προγραμματισμένα. Έτσι, παρατηρούνταν το φαινόμενο κάθε εκκλησία να παίζει την καμπάνα της σε διαφορετική ώρα για τον εσπερινό, προκαλώντας φυσικά ιδιαίτερο πρόβλημα.
Θέλοντας να δώσει τέλος σε αυτό το πρόβλημα ο κ. Ευγένιος κοινοποίησε σε όλες τις ενορίες μία εγκύκλιο, στην οποία καθορίζονται δύο συγκεκριμένες ώρες για την κρούση της καμπάνας για τον Εσπερινό: το χειμώνα στις 5 το απόγευμα και το καλοκαίρι στις 6.30 μ.μ. «Έτσι, σήμερα χτυπούν όλες οι καμπάνες ταυτόχρονα και πλέον τα μυστήρια προσαρμόζονται στους εσπερινούς και όχι το αντίθετο, δηλαδή οι εσπερινοί στα μυστήρια», εξηγεί ο Μητροπολίτης.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η κρούση της καμπάνας εκτός από εκκλησιαστικό είναι και «πολιτισμικό γεγονός», θυμίζοντας πως το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες.
Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τις καμπάνες!
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ετοιμάσει και προτείνει μια νέα νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του περιβαλλοντικού θορύβου, που προκαλείται από την κρούση των καμπανών, αλλά και τη χρήση τους ως ρολόι, κυρίως κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση προβλέπει επίσης τον περιορισμό και έλεγχο της έντασης με την οποία χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Η ρύθμιση αφορά κυρίως όσες εκκλησίες που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καθώς αυτές είναι που αποτελούν «απειλή» για τους κατοίκους, λόγω της ηχορρύπανσης που προκαλούν.
Το έτοιμο αυτό σχέδιο (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που είχε ολοκληρώσει η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, προσδοκεί να καλύψει θεσμικά ένα κενό που υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία και το οποίο έχει επισημάνει με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. Οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τον θόρυβο που προκαλείται από τις καμπάνες και τις επιπτώσεις του είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Γι’ αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προτείνει μέτρα για να θεσμοθετηθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες θα υποστηρίζουν και θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την δημόσια τάξη αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες της εκκλησίας. Πρόκειται δηλαδή για επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, που θα εξυπηρετούν όλες τις πλευρές και θα επιτρέπουν την αρμονική τους συνύπαρξη.
Η νομοθετική αυτή δέσμη του υπουργείου περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τις κωδωνοκρουσίες, αλλά προτείνει νέα επιτρεπόμενα όρια θορύβου, βάσει νέων κριτηρίων δεικτών επίπτωσης για περιβαλλοντικό θόρυβο, που προέρχεται από τις συγκοινωνιακές υποδομές (οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές). Τα νέα όρια θα είναι για το 24ωρο 70 ντεσιμπέλ και ειδικότερα, για τη νύχτα (οκτάωρος δείκτης νυχτερινού θορύβου- 23.00 ως 07.00) στα 60 ντεσιμπέλ. Οι δείκτες αυτοί, θα είναι ακόμα μικρότεροι για τις περιοχές που υπάρχουν υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, χώροι θρησκευτικής λατρείας, θέατρα, κτλ. Σε αυτούς προτείνονται όρια για το εικοσιτετράωρο στα 65 ντεσιμπέλ και για τη νύχτα 55 ντεσιμπέλ.
Επιπλέον, προτείνει και τη θέσπιση ήσυχων περιοχών, δηλαδή ειδικών περιοχών ακουστικής προστασίας. Στις ήσυχες περιοχές θα ενταχθούν περιοχές με νοσοκομεία, χώρους θρησκευτικής λατρείας κ.ά., ενώ το όριο στις περιοχές αυτές δε θα υπερβαίνει για το 24ωρο τα 62 ντεσιμπέλ και τη νύχτα τα 52 ντεσιμπέλ.
Η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 30 Ιουνίου του 2007 να έχει εκπονήσει στρατηγικούς χάρτες θορύβου σε όλες τις πόλεις άνω των 250.000 κατοίκων , σε μεγάλους οδικούς άξονες, στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα καθώς και στα μεγάλα αεροδρόμια. Αντί γι’ αυτό, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι χάρτες και τα σχετικά σχέδια δράσης μόνο για την Αττική και την Εγνατία οδό, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και την Εθνική οδό Αθήνας- Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις ξεκίνησε και η δεύτερη φάση του προγράμματος εκπόνησης χαρτών για την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο.
Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης
Η έκθεση σε υψηλή στάθμη θορύβου μπορεί να προκαλέσει ακουστικές βλάβες, όπως παροδική ή μόνιμη ακουστική απώλεια. Αρκετά άτομα που εκτέθηκαν για μεγάλα διαστήματα σε υψηλά επίπεδα θορύβου πάσχουν από βαρηκοΐα. Επιπλέον, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει σωματικές δυσλειτουργίες, όπως ταχυκαρδία, υπέρταση, γαστρεντερικές ανωμαλίες ακόμη και χρόνια κόπωση. Επίσης, μπορεί να σχετίζεται και με ψυχολογικές διαταραχές όπως είναι η αϋπνία, το άγχος και η κατάθλιψη. Οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υπέρταση ή ψυχολογικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ακόμη, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διδασκαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου