Τα νερό είναι το κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη σύμφωνα με τον FAO

Τα νερό είναι το κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη σύμφωνα με τον FAO
Συνέντευξη για την επισιτιστική κατάσταση του πλανήτη έδωσε, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της FAO για τους Φυσικούς Πόρους, Alexander Muller, που βρίσκεται στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του FAO ο κ. Muller τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις στην άρδευση, όπου αυτό είναι δυνατό ενώ έκανε επίσης λόγο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης του νερού για γεωργικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παγκοσμίως, περίπου 300 εκατομμύρια εκτάρια της γεωργικής γης αρδεύονται, αντιπροσωπεύοντας το 70% του συνόλου των πιστώσεων του γλυκού νερού. Αυτό συμβαίνει μόνο για το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον κόσμο - αλλά ταυτόχρονα, αυτές οι αρδευόμενες εκτάσεις αποτελούν το 40% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής και το 60% της παραγωγής σιτηρών.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν στον κόσμο περιοχές που τους τελειώνει το νερό, ο κ. Muller απάντησε: «Όντως έχουν αυξηθεί οι περιοχές του κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και παράλληλα τον κίνδυνο της προοδευτικής κατακερμάτισης της παραγωγικής τους δυνητικότητας που απορρέει από ένα συνδυασμό της δημογραφικής πίεσης και των μη αειφόρων γεωργικών πρακτικών».
Και πρόσθεσε: «Μέχρι το 2050, η αύξηση του πληθυσμού και των εισοδημάτων αναμένεται να δημιουργήσει την ανάγκη για 70% αύξηση της παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέχρι και 100% περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, ορισμένες περιοχές φτάνουν πολύ κοντά στην εξάντληση των δυνατοτήτων τους για εντατικοποίηση της παραγωγής τροφίμων, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει ήδη σε διαταραχές σχετικά με την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, και ιδιαίτερα στο νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου