Ζητούν να μην ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο της Κρήτης


Προσφυγή δικηγόρων των Χανιών
http://img.protothema.gr

 
Να μην ιδρυθεί Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος των Χανιών (ΔΣΧ) με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσφυγή υπογράφει η κυρία Γλυκερία Σιούτη πρώην νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ειδικότερα, ο ΔΣΧ στρέφεται κατά του υπ’ αριθμ. 29/2011 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με το οποίο ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομο το ΠΔ και υποστηρίζει ότι η ίδρυση στο Ηράκλειο νέου, δεύτερου στην Κρήτη, Εφετείου πλήττει την ορθή και νόμιμη οργάνωση και απονομή της Δικαιοσύνης και τα επαγγελματικά και ηθικά συμφέροντα των μελών του Συλλόγου.


Επίσης, παράνομη είναι κατά το ΔΣΧ και η σχετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου με την οποία προτείνεται η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει εκτίμηση του συνόλου των δικαστικών αναγκών στην επικράτεια αλλά περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις τοπικές ανάγκες.


Ο Δικηγορικός Σύλλογος υποστηρίζει ακόμη ότι με την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο μειώνεται η ύλη των δικηγόρων των Χανίων, ενώ εξαπολύει βολές και κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και της γνωμοδότησης που εξέδωσε επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε την ίδρυση του Εφετείου στο Ηρακλείου.


Όπως επισημαίνει ο ΔΣΧ επισημάνει δεν εξετάστηκε το κεφάλαιο που αφορά την εξασφάλιση στέγασης του νέου Εφετείου ενώ δεν αναγράφηκε και η συγκεκριμένη δαπάνη που θα επιφέρει η ίδρυση του νέου Εφετείου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου