Χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο στον
τζόγο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κατακτά η υπερχρεωμένη Ελλάδα. Σύμφωνα
με έρευνα που διεξήγαγε η Κομισιόν στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου για
τα τυχερά παιχνίδια, οι Ελληνες «παίζουν» επισήμως 3 δισ. ευρώ τον
χρόνο.
Αν συνυπολογιστεί, ωστόσο, ο παράνομος τζόγος στη χώρα, το ποσό ανεβαίνει, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, στα 4,5 δισ. ευρώ. Επτά φορές περισσότερα από τα 700 εκατ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την παραχώρηση αδειών για τεχνικά-ψυχαγωγικά αλλά και τυχερά παιχνίδια που διενεργούνται μέσω των παιχνιδομηχανών και του Διαδικτύου.
* Στο σύνολο της Ε.Ε. ο επίσημος ετήσιος τζίρος από τα τυχερά παιχνίδια υπολογίζεται σε 75,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,16 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ιντερνετικό τζόγο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται ταχύτατα: το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να αυξηθεί από τα 5,9 δισ. ευρώ το 2008 σε 7,32 δισ. ευρώ το 2012.
* Ως αναλογία του ΑΕΠ, μεγαλύτερη έφεση στον τζόγο εμφανίζονται να έχουν η Μάλτα και η Λετονία. Οι Ελληνες κατατάσσονται στην τρίτη θέση του σχετικού καταλόγου, με δαπάνη 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.
* Ο τζόγος μέσω Ιντερνετ στην Ελλάδα εμφανίζεται να αντιπροσωπεύει το 5%, λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή στη Σουηδία φτάνει στο 25,8% και στη Δανία το 21,9%.
* Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται να έχουν στην Ελλάδα τα κρατικά ηλεκτρονικά λαχεία. Μια αγορά που δεν υπάρχει σήμερα, ενώ στη Γερμανία αντιπροσωπεύει το 19% των εσόδων, στη Γαλλία το 15% και στη Φιλανδία το 49%.
* Αντιθέτως, στη χώρα μας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα παιχνίδια του καζίνου, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 48% της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία στην Ε.Ε. μετά από το Λουξεμβούργο (86%) και την Πορτογαλία (52%).
* Ο στοιχηματισμός σε αθλήματα και τον ιππόδρομο αντιστοιχεί στο 37% της αγοράς στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι το έβδομο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Ακολουθεί το πόκερ, που αντιπροσωπεύει το 14% και τα παιχνίδια τύπου μπίνγκο με 1%.
* Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα, η Λετονία, η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο είναι τα μόνα κράτη της Ε.Ε. των 27 που απαγορεύουν τον ιντερνετικό τζόγο. Σε εννέα ακόμη κράτη προστατεύεται το κρατικό μονοπώλιο.
Σκοπός της Πράσινης Βίβλου είναι να εγκαινιάσει ευρεία δημόσια διαβούλευση για τα θέματα που ανακύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων στοιχημάτων και παιχνιδιών. Ιδιαίτερα στον τζόγο μέσω του Ιντερνετ, που αναπτύσσεται ταχύτατα. Εξετάζεται η ανάγκη ενισχυμένης διοικητικής συνεργασίας μεταξύ αρμόδιων εθνικών αρχών ή για άλλου είδους δράση την οποία θα προτείνει μετά το τέλος της έρευνας που τώρα ξεκινάει.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Από τους 14.823 ενεργούς δικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, άνω του 85% λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Στόχος της είναι να συλλεγούν πραγματικά στοιχεία και να αξιολογηθούν. Στη συνέχεια, οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, η Επιτροπή σκοπεύει να οργανώσει διαβουλεύσεις με εθνικές αρχές, στοχευμένες συνεδριάσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και ημερίδες με εμπειρογνώμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου