Ο διάδοχος του Τρισέ θα περάσει από την «κνησάρα» του Βερολίνου



http://img.protothema.gr/89133FBE4C24969C7755103A8D5966E4.jpg Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι για το διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να συμφωνήσει και το Βερολίνο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσημη υποστήριξη που προσέφεραν την Τρίτη η Γαλλία και η Ιταλία στην υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.


"Δεν θα υπάρξει διορισμός στην προεδρία της ΕΚΤ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας", είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.


Η θητεία του νυν προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ο διάδοχός του θα πρέπει να οριστεί επισήμως τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο δικαίωμα βέτο στο θέμα αυτό.


Ωστόσο, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια: "Αναζητούμε έναν έμπειρο άνθρωπο που θα συμμερίζεται τις αντιλήψεις μας περί σταθερότητας των τιμών (...) και που θα ξέρει σε ποιο σημείο είναι σημαντικό να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι πληροί τα κριτήρια αυτά. Η ίδια η Μέρκελ όμως αποφεύγει μέχρι τώρα να προσφέρει επίσημα την στήριξή της στην υποψηφιότητά του.


"Είναι προφανές ότι ο (πρόεδρος της Γαλλίας) Νικολά Σαρκοζί δεν πήρε θέση δημοσίως χωρίς να ξέρει τι σκεφτόταν το Βερολίνο", σχολίασε ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit.


Η πιθανότητα διορισμού ενός Ιταλού στην κεφαλή της ΕΚΤ αντιμετωπίστηκε αρχικά με ουδόλως κολακευτικά σχόλια από το γερμανικό Τύπο. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild έγραψε: "Ο πληθωρισμός είναι για τους Ιταλούς ότι και η σάλτσα ντομάτα για τα ζυμαρικά τους". Στη συνέχεια όμως οι οικονομικές εφημερίδες υπερασπίστηκαν τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ιταλίας απέναντι στις επιθέσεις που δεχόταν. "Υπάρχουν πολλά εγκώμια (για τον Ντράγκι) στον εξειδικευμένο Τύπο", παραδέχτηκε ο Ζάιμπερτ.


Η Μέρκελ ήλπιζε να προωθήσει στην ΕΚΤ τον πρόεδρο της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόωρα από τη θέση του τον περασμένο Φεβρουάριο, ανατρέποντας τα σχέδια της καγκελαρίου.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου