ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ Σύμπλευση απόψεων για την αντιμετώπιση μεταναστών

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν να ζητήσουν αλλαγές στους κανονισμούς μετακίνησης ανθρώπων εντός της ζώνης του Σένγκεν για «εξαιρετικές περιπτώσεις», αλλά και ενίσχυση της FRONTEX, του στρατιωτικοαστυνομικού οργανισμού της ΕΕ, για να κρατά εκτός της ευρωένωσης τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού.
Την προηγούμενη βδομάδα είχε προκληθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την απόφαση της Ιταλίας να εκδώσει μαζικά βίζες σε χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, επιτρέποντάς τους την ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η Γαλλία αντέδρασε έντονα, και μπλόκαρε για πολλές ώρες την είσοδό τους στη χώρα, επικαλούμενη έλλειψη σοβαρών ελέγχων.
Οι δύο πολιτικοί, ύστερα από χτεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη, συνέταξαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ζητώντας από τις χώρες - μέλη της ΕΕ «περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών», όπως υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι. «Θέλουμε να επιβιώσει η Συνθήκη του Σένγκεν, όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται τροποποιήσεις», πρόσθεσε ο Σαρκοζί. Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της συνάντησης, η γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών «Lactalis» ανακοίνωσε πως προτίθεται να εξαγοράσει την ιταλική «Parmalat» ...προσφέροντας 3,37 δισ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πως χρειάζεται η δημιουργία «μεγάλων Ιταλογαλλικών ομάδων», για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί παγκοσμίως, ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να διεξάγουμε πόλεμο ανάμεσά μας, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».

1 σχόλιο: