Και δεύτερο «σκουλήκι» πλήττει το Ιράν


http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/26-04-11/26-04-11_388663_1.jpgΜετά το διαβόητο Stuxnet, το υπολογιστικό «σκουλήκι» που είχε ως στόχο (και ως ένα βαθμό κατάφερε) να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι αρχές της ισλαμικής χώρας. Ανακάλυψαν άλλον ένα «κατασκοπευτικό ιό» στους υπολογιστές τους. Το νέο «σκουλήκι» ονομάζεται Stars και φαίνεται πως σχεδιάστηκε ειδικά για να καταστρέψει υπολογιστές που χειρίζονται ευαίσθητα συστήματα υποδομής, όπως το ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του Ιράν.


Σύμφωνα με τους Πέρσες αξιωματούχους, η δεύτερη αυτή κυβερνο-επίθεση που καταγράφεται μέσα σε ένα μόλις χρόνο είναι εξίσου σοβαρή με την πρώτη, αφού το «σκουλήκι» είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα δίκτυα επικοινωνιών.

Κατά τον Γκολάμ Ρεζά Τζαλαλί, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, φαίνεται πως ο ιός να είχε «καμουφλαριστεί» ως εκτελέσιμο αρχείο σε συστήματα κυβερνητικών υπηρεσιών, και είχε την ικανότητα να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας και να αποστέλλει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα σε ξένους παραλήπτες.

Ο νέος ιός εξετάζεται από τους ειδικούς, προκειμένου «να εντοπιστεί ο ακριβής σκοπός και οι δημιουργοί του»- αν και οι υποψίες στρέφονται και πάλι σε ΗΠΑ και Ισραήλ: πριν λίγες μέρες ο κ.Τζαλαλί είχε ανακοινώσει δημόσια πως το Stuxnet είναι «έργο των ΗΠΑ», πως είχε αποσταλεί στο Ιράν «από το Τέξας και το Ισραήλ», και ότι «θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ατυχήματα» στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ και του Μπουσέχρ, που ήταν οι βασικοί του στόχοι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου