Το οικονομικό σκάνδαλο του Καλοκαιριού η Proton Bank!

http://img.protothema.gr/1A01B94AD2B773BFC351FC9CC22AFE37.jpg 
«Παίζεται» το αν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής σήμερα. Όλο το παρασκήνιο με την υπόθεση Λαυρεντιάδη. Τι απαντά η διοίκηση της Τράπεζας.
Σήμερα το πρωί θα αποφασίσει το Δ.Σ. του Χ.Α. για το αν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της Proton Bank ή όχι έχει έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε μέσα στο Σαββατοκύριακο και αφορούσε στην υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, μετά την διαπίστωση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι λογαριασμοί του κ. Λαυρεντιάδη και όσων συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο της Alapis πάγωσαν, αφού με κατεπείγουσα απόφαση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, ο κ. Λαυρεντιάδης απαγορεύεται να κινήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Και όχι μόνο αυτός, αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αντ. Αθανάσογλου, καθώς και έξι πρώην στελέχη της ίδιας τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τέως εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank όπως ο Αντώνης Αθανάσογλου, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος, ο καθηγητής Τρύφων Κολλίντζας (παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Αύγουστο του 2010), ο Αθ. Παπασπηλίου, ο Δημ. Σαραμαντής, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η Γραμματική Αρβανίτη και ο Διον. Μπιθάρης.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι μετά την παραίτηση Αθανάσογλου τοποθετήθηκε στο πόστο του ο κ. Γ. Τανισκίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Millennium Bank, παρ΄ ότι ανώτατες τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η έρευνα που διεξάγεται για συγκεκριμένα στελέχη της με την οικονομική πορεία της τράπεζας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής κ. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Ρroton Βank.
2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην ανα πληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται με την ίδια απόφαση η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη. Σημειώνεται, ότι ο ίδιος συμμετείχε προ διετίας και στο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού αγοράζοντας περίπου το 50% της «Θρύλος Α.Ε.» και όταν ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Β. Μαρινάκης προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Λαυρεντιάδης δεν συμμετείχε…
Πάντως, στην ίδια απόφαση, που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του δ.σ. της Proton Bank «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα ισάξιου του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51 εκατ. ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», εκτός, πάντως, από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο. Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φθάσει ώς και στα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος- ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκτασή της κ.λπ. Αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Proton παραμένει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ, Daniel Vern Speckhard, ο οποίος είναι ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ του κ. Λαυρεντιάδη!.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους μήνες ασυνήθιστες συναλλαγές των ανωτέρω προσώπων από τουλάχιστον δύο τράπεζες. Οι συναλλαγές αυτές δημιουργούν υποψίες ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (δηλαδή ακόμη και αν αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης, ύψους 51 εκατ.ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά όταν η έρευνα της Αρχής ολοκληρωθεί και αποκαλυφθούν όλες οι τραπεζικές κινήσεις που θεωρούνται από την Αρχή ύποπτες.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατάφερε μόλις στα 35 του χρόνια να απασχολεί την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με τις επιδόσεις του στον στίβο των εταιρειών. Μέσα σε λίγα χρόνια απογείωσε την οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική,η οποία δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των χημικών. Την εισήγαγε στο ΧΑ, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, για να την πουλήσει το 2008 στην Carlyle Group,επιτυγχάνοντας ένα deal ύψους 500 εκατ.ευρώ. Η Νεοχημική ξαναπέρασε στα χέρια του λίγο αργότερα, ωστόσο τελικώς ρευστοποίησε τη συμμετοχή του,πουλώντας τη σε βρετανικό fund.
Η άλλη μεγάλη επιχειρηματική κίνησή του ήταν στον χώρο των φαρμάκων. Ο κ. Λαυρεντιάδης εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά το 2007, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο με την ονομασία Αlapis, διά της συγχώνευσης τεσσάρων εταιρειών.
Πλέον οι μόνες συμμετοχές του στην Ελλάδα είναι στην Αlapis με μικρό ποσοστό (6%) και στην Ρroton Βank

Η Proton


Η Ρroton Βank ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζώνη Μαρκόπουλο, αποτελώντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μια τράπεζα με εξειδίκευση στις επενδυτικές υπηρεσίες. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 2004 η τράπεζα περνά στον κ. Αντ. Αθανάσογλου, ο οποίος αποτελούσε το δεξί του χέρι.
Παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτοτε, ο κ. Αθανάσογλου τη διοικούσε ανελλιπώς ως και την περασμένη εβδομάδα που αποχώρησε οριστικά. Ο νέος βασικός της μέτοχος την εισάγει το 2005 στο ελληνικό χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα προχωρεί σε συγχώνευση με την Ωμέγα, μέσω της οποίας η τράπεζα ξεκινά τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική τραπεζική.
Την ίδια χρονιά στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εισέρχεται το fund ΙRF της Αγγελικής Φράγκου, το οποίο αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2008 με την πώληση των μετοχών της στον κ. Αθανάσογλου και στον έτερο μεγαλομέτοχο της τράπεζας κ. Ηλ. Λιανό. Επόμενος σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς το 2008 στο μετοχικό της κεφάλαιο με 32%, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον κ. Αθανάσογλου και τον κ.Λιανό.Η μεταβίβαση έγινε με ανταλλαγή μετοχών.
Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ρroton Βank, αφού τον Δεκέμβριο του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης αγοράζει το σύνολο της συμμετοχής της αντί 70 εκατ. ευρώ. Ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας τοποθετεί τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ.Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντστη θέση του προέδρου της και αμέσως ακολουθεί η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% σε αμερικανικό fund και άλλους επενδυτές.
Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε την Ρroton Βank αθωράκιστη κεφαλαιακά.Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή την πίεζε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Πράγματι τoν Φεβρουάριο του 2011 η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Τier ΙΙ) ύψους 60 εκατ.ευρώ. Ωστόσο ούτε αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά. Κάποιες πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι ο τέως διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος έχει ήδη καταθέσει πρόταση στους μετόχους της Proton για εξαγορά της τράπεζας. Λέγεται ότι ο ίδιος ηγείται ξένου fund.

Ανακοίνωση Λαυρεντιάδη


Σήμερα το πρωί εξάλλου, η πλευρά Λαυρεντιάδη σε ανακοίνωσή της αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές "ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές ενέργειες". Συγκεκριμένα, αναφερει τα ακόλουθα:
«Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές. Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.»

Τι απαντά η Proton

Η Τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει η Proton Bank σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η διοίκηση της τράπεζας γνωστοποιεί:
"Η Τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσια πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Τράπεζα εντός της ορισθείσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.

Δεν διαφαίνεται ότι η περί "υπεξαιρέσεως" κατηγορία αφορά την περιουσία της Τραπέζης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας.


Η Διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.


Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Proton Bank συνεχίζουν την άοκνη προσπάθειά τους για την ισχυροποίηση της Τράπεζας μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και το Τραπεζικό σύστημα ειδικότερα. Η προετοιμασία για την περαιτέρω θωράκιση της Proton μέσω της προγραμματισθείσας κεφαλαιακής της ενίσχυσης συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και ισόποσης κάλυψης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Το Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης αναμένεται να εγκριθεί εντός των επομένων ημερών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες ενέργειες.


Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με διάθεση για δουλειά και επιτυχία, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς δυσκολίες, θα δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την πρόοδο της Τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι και στην γενικότερη προσπάθεια που οι καιροί επιβάλλουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου