Η απογραφή Αλογοσκούφη διχάζει τη Νέα Δημοκρατία

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/mixelakis.teliko_1.jpeg«Σαμαρικοί» και «Καραμανλικοί» πάλι στα χαρακώματα με αφορμή δηλώσεις Μιχελάκη

Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη
Ούτε δύο εικοσιτετράωρα δεν κράτησε η πασχαλινή εκεχειρία μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών» εντός της Ν.Δ. Η προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γ. Μιχελάκη ότι εξίσου εγκληματική με την πολιτική του διασυρμού της χώρας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος ήταν και η απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη επανέφερε αυτόματα τις δύο πλευρές στα χαρακώματα. Το κλίμα είναι πλέον εκρηκτικό και η πλειονότητα των βουλευτών, ένθεν κακείθεν, εκφράζει ανοιχτούς φόβους για τη συνοχή της παράταξης.
Αλλωστε, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή απόδοσης της φράσης του κ. Μιχελάκη σε λεκτικό ολίσθημα, αφού συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά σημείωναν αργότερα ότι έχει αποδειχθεί ιστορικά πως η απογραφή Αλογοσκούφη ήταν λάθος. Η γραμμή αυτή, παρά την προσπάθεια του εκπροσώπου Τύπου να διαχωρίσει τον τέως πρωθυπουργό από την επίθεση στο πρόσωπο Αλογοσκούφη (σ.σ.: επενδύοντας στην ψυχρότητα που επικρατεί πλέον στις σχέσεις του πρώην τσάρου με τον τέως πρωθυπουργό) είναι σαφές ότι στοχεύει απευθείας στον Κ. Καραμανλή, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
ΑιφνιδιάστηκανΩς τέτοια, άλλωστε, την εξέλαβε και το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού, το οποίο θεωρεί ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών με πιο πρόσφατη αυτή του κ. Μιχελάκη, αποτυπώνουν σαφώς την αρνητική διάθεση της ηγεσίας έναντι της περιόδου Καραμανλή. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν αδιανόητο να αναζωπυρώνονται, με ευθύνη κεντρικών στελεχών της Ν.Δ., εσωτερικές εντάσεις σε μία περίοδο που η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύεται πλήρως αναποτελεσματική και προκαλεί την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης. «Τι επιδιώκουμε ως κόμμα; Να κουκουλώνουμε όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτιόταν εις εκ των σωματοφυλάκων του Κ. Καραμανλή.
Οι δηλώσεις Μιχελάκη αιφνιδίασαν την «καραμανλική πτέρυγα», διότι είχε προηγηθεί η παροχή πλήρους κάλυψης προς την κυβέρνηση Καραμανλή από την ηγετική ομάδα του κ. Σαμαρά, με μια σκληρή ανακοίνωση από τον ίδιον τον κ. Μιχελάκη, στην οποία το κόμμα απέδιδε ευθέως τις βασικές ευθύνες για τη διόγκωση του ελλείμματος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δήλωση που εξελήφθη από τους «καραμανλικούς» ως δικαίωση της πολιτικής του τέως πρωθυπουργού. Το τελευταίο «επεισόδιο» αποδεικνύει ότι παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς των δύο ηγετών στο μνημόσυνο του ιδρυτή της Ν.Δ. Κων. Καραμανλή την περασμένη Τρίτη, οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή είναι μάλλον απολύτως τυπικές. «Ο προσωπικός τόνος είναι θερμός αλλά δεν υπάρχει τακτική πολιτική επικοινωνία», επιβεβαιώνουν συνεργάτες αμφοτέρων. Το κλίμα αυτό υποδαυλίζεται έτη περαιτέρω από τον στενό κύκλο των συνομιλητών των κ. Σαμαρά και Καραμανλή. Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Ν.Δ. οφείλονται στα «βαρίδια» του παρελθόντος και ζητούν την... άρον άρον σταύρωση του γαλάζιου κυβερνητικού παρελθόντος. Αντίστοιχες κουβέντες γίνονται και μεταξύ των στενών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι, συχνά - πυκνά διακρίνουν εχθρικές διαθέσεις πίσω από πρωτοβουλίες και κινήσεις της Συγγρού και αποδίδουν τη δυσκολία της Ν.Δ. να ανακάμψει δημοσκοπικά στην επιλογή της ηγεσίας να λειτουργεί «κλειστοφοβικά».
Οι γεφυροποιοίΣτο κλίμα αυτό, κάποια στελέχη, ένθεν κακείθεν, αναλαμβάνουν συχνά τον ρόλο του ειρηνοποιού. Πέραν των περισσότερο γνωστών και προβεβλημένων στελεχών, όπως οι κ. Ευ. Αντώναρος, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ανδ. Λυκουρέντζος, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αγγέλου, τον δύσκολο αυτόν ρόλο, απολαμβάνοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη και των δύο ηγετών, αναλαμβάνει κυρίως ο νομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Επί έτη φίλος του κ. Σαμαρά αλλά και με εξαιρετική σχέση με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συνυπήρξαν στο δικηγορικό γραφείο Τρ. Κουταλίδη, συχνά αναλαμβάνει να μεταφέρει μηνύματα απευθείας στο... αυτί των δύο ανδρών. Κατά το παρελθόν, ανάλογο ρόλο επεδίωξε και έπαιξε εν μέρει και ο Π. Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος. Πλέον, οι επαφές της πλευράς Καραμανλή περνούν κυρίως μέσω των κ. Αντώναρου και Αγγέλου.
Οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή«Ο χαρακτήρας του Κώστα Καραμανλή διαφέρει από αυτόν του Κώστα Σημίτη, υπό την έννοια ότι δεν επιθυμεί τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, ούτε βέβαια θα πάρει ο ίδιος τηλέφωνο τον διάδοχό του για να καθορίσει την πολιτική». Με αυτά τα λόγια στενοί συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού κλείνουν, εκ νέου, κάθε συζήτηση περί επικείμενης παρέμβασής του.
Στα στελέχη που τακτικά διαβαίνουν την πόρτα του γραφείου στην Παν. Κυριακού, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι ουδεμία πρόθεση έχει να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα αλλά και στη νυν ηγεσία του κόμματος, μέσω μιας δημόσιας παρέμβασής του, ενώ επιχειρεί να κρύψει την όποια ενόχληση από δηλώσεις γαλάζιων στελεχών που βάλλουν προσωπικά εναντίον του. Επιβεβαιώνει, πάντως, πως περιλαμβάνεται στα σχέδιά του η εξιστόρηση του «αφηγήματος» της περιόδου 2004 - 2009, δίχως να έχει καταλήξει στη μορφή που θα έχει αυτή η ιστορική «κατάθεση».
Ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει την ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και για τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ παρακολουθεί στενά τις πολιτικές ζυμώσεις στην Ε.E. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί τακτικές επαφές με στελέχη της αγοράς, πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς, με τους οποίους και ανταλλάσσει απόψεις. Δεν αρνείται το γαλάζιο μερίδιο ευθυνών για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας πάντως και το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκωνόταν κάθε φορά που η κυβέρνησή του επιχειρούσε έστω και ήσσονος σημασίας, αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου