Τον αποκαλυπτικό διάλογο του πρωτοφανούς επεισοδίου που εξελίχθηκε στην αίθουσα της συνεδρίασης των υπουργών μελών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο στις 15 Απριλίου έφερε εχθές στο φως της δημοσιότητας η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Ένας οργισμένος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σχεδόν ωρυόμενος απείλησε, έκανε μαθήματα ιστορίας, απαίτησε, παραποίησε γεγονότα.
Η έκρηξη του Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε όταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ρασμούσεν: αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αδυναμίας κοινών συνεδριάσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την Κύπρο στις συναντήσεις αυτές. Αφού ο Α. Νταβούτογλου απέφυγε –ως είθισται- να κατονομάσει την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας μόνο για ελληνοκυρπιακή διοίκηση-πλευρά στη συνέχεια έκανε «μαθήματα» στους υπουργούς εξωτερικών των κρατών της ΕΕ που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση λέγοντας πως ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ.
Το παραπάνω προκάλεσε, την αντίδραση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών ο οποίος σημείωσε ότι η "το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ" και τόνισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους". Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιπλέον επικαλέστηκε τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα για το θέμα της Λιβύης και την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για να υπογραμμίσει ότι "είναι αυτονόητο το αίτημα για σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ σε όλα τα θέματα" και πρόσθεσε ότι είναι αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του ΣΑ που απαντούν σε όσα υποστήριξε ο Νταβούτογλου για το ποιός εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της. Τόνισε ότι "τα επιχειρήματα του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν γίνονται αποδεκτά" και δεν θα παρασυρθεί σε όξυνση της ρητορικής αντιπαράθεσης.
Στην ρητορική επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ απάντησε και ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας Karel Schwarzenberg ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά: «Δεν μπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».
Η παραπάνω δήλωση του Τσέχου υπουργού πυροδότησε το δεύτερο κύκλο έκρηξης του Νταβούτογλου ο οποίος επιτέθηκε ανοιχτά εναντίον της Τσεχίας, λέγοντας πως ήταν λάθος της Τουρκίας που δεν άσκησε βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ!
Είναι πραγματικά αναρίθμητες οι ανακρίβειες που είπε ο Τούρκος υπουργός, το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτές έμειναν αναπάντητες από ελληνικής πλευράς.
«Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεχωριστό κράτος τότε να καθορίσουμε τι είναι και η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είπε ο Α. Νταβούτογλου. Εάν ο Α. Νταβούτογλου αδυνατεί να αντιληφθεί τι είναι το μόρφωμα της βόρειας Κύπρου το οποίο προήλθε από εισβολή και κατοχή και το σημαντικότερο από αιματοχυσία Κυπρίων αμάχων με βόμβες ναπάλμ της τουρκικής Αεροπορίας, εάν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει νόημα μόνο μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι αυτό που ονομάζει ως δημοκρατία της Β. Κύπρου δεν αναγνωρίζεται επίσημα από κανένα άλλο κράτος, τότε δεν κάνει για αυτή τη θέση.
«Εάν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, τότε θα φέρουμε στο τραπέζι και τους τουρκοκύπριους» είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός. Κανείς δεν αρνήθηκε να έρθουν και Κύπριοι τουρκικής καταγωγής, είτε στην ΕΕ, είτε σε άλλους οργανισμούς. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται ο Τούρκος υπουργός είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι τελευταίοι έχουν την ιδιότητα μέλους κυπριακής αντιπροσωπείας που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά είπε και άλλα εξοργιστικά ο Α. Νταβούτογλου:«Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι; Ποτέ να μη περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας».
Δηλαδή κατά τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας όποιος ασκεί βέτο στην χώρα του στο πλαίσιο της εσωτερικής λειτουργίας της ΕΕ –γεγονός το οποίο πρωτίστως δεν τον αφορά και δεν μπορεί να τον αφορά καθώς δεν είναι μέλος της- δεν μπορεί να κάθεται επί ίσοις όροις μαζί του. Πρωτάκουστα πράγματα.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί το σχόλιο της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για εξωτερικά θέματα Κάθριν Αστον, η οποία απευθυνόμενη προς το Τούρκο ΥΠΕΞ του είπε : «Πρώτη φορά σας βλέπω τόσο νευριασμένο».
Όλος ο αποκαλυπτικός διάλογος του Νταβούτογλου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας.
ΓΓ ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ρασμούσεν: «Το γεγονός ότι δεν γίνονται κοινές συνεδρίες ΝΑΤΟ-ΕΕ, επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και η Τουρκία να αποδεχτεί την Κύπρο στις συναντήσεις».
Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα, Κάθριν Αστον: «Και εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη».
Αχμέτ Νταβούτογλου: «Τα όσα είπατε είναι υποχρέωση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Μη περιμένετε όμως ως αντάλλαγμα να κάνουμε βήμα νομιμοποίησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δε συναντιόμαστε σε κανένα χώρο επίσημα με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εάν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, τότε θα φέρουμε στο τραπέζι και τους τουρκοκύπριους. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεχωριστό κράτος τότε να καθορίσουμε τι είναι και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Χωρίς λύση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυποριακής διοίκησης στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού. Τώρα ασχολούμαστε με ένα αποτέλεσμα που γέννησε αυτό το λάθος».
ΥΠΕΞ Τσεχίας: «Εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία στην ΕΕ. Όμως ένα μη μέλος της ΕΕ δεν είναι σωστό να μας λεει ότι κάναμε λάθος. Δεν μπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Κοιτάξτε, εδώ είμαστε μια οικογένεια. Εμείς είμαστε από τα πιο παλιά μέλη της οικογένειας αυτής. Εμείς είμαστε εδώ πριν από εσάς. Δε θέλω να μπω σε ιστορικά θέματα αλλά να σας πω για το πώς έγινε το λάθος που λεω. Μέσα στην οικογένεια συζητούνται και τα λάθη. Όταν θέλατε να γίνετε μέλος, ένα κράτος (η Ελλάδα), έθεσε βέτο λέγοντας ότι χωρίς υποψηφιότητα για τη Νότια Κύπρο, καμιά χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δε θα γινόταν υποψήφια. Η ΕΕ για να σας εντάξει έκανε αυτό το λάθος. Τις ίδιες μέρες ήρθαν και σε μας και μας είπαν «θέστε βέτο σε αυτές τις χώρες στο ΝΑΤΟ για να γίνετε μέλη της ΕΕ», όμως η Τουρκία λόγω των ιστορικών δεσμών και του σεβασμού προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν προχώρησε σε αυτή την πρόκληση. Αυτή είναι μια κρατική αντίληψη που έχουμε. Γι’ αυτό, το να ακούω τώρα αυτά τα λόγια από ΥΠΕΞ της Τσεχίας είναι λυπηρό. Κάναμε λάθος που δε σας προκαλέσαμε τότε. (ασκήσαμε βέτο τότε)
Σε αυτό το τραπέζι δεν θα κάτσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, βάλτε το στο μυαλό σας. Εάν δίδετε σημασία στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ ελάτε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι; Ποτέ να μη περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας».
ΥΠΕΞ Τσεχίας: «Σας ζητώ συγνώμη. Με παρεξηγήσατε. Η υποστήριξή μας προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ολοκληρωτική».
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Δεν κατάλαβα λάθος».
ΥΠΕΞ Αγγλίας, Γουίλιαμ Χαγκ: «Δυστυχώς αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου, είναι σωστά».
Ευρωπαία Επίτροπος: «Πρώτη φορά σας βλέπω τόσο νευριασμένο».
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Τότε μην ξανανοίξετε αυτό το θέμα. Κάθε φορά σας εξηγώ. Ή θα κάνετε τα αναγκαία για να λυθεί το Κυπριακό, ή μην ξαναφέρετε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη».
ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Μπορούμε να το κάνουμε ανεπίσημα;».
Τούρκος ΥΠΕΞ: «Σας είπα. Δεν κάθεται επίσημα απέναντί μου η ελληνοκυπριακή πλευρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου