Το μνημόνιο νομικά ανυπόστατο και κατ' επέκταση άκυρο

Το χρέος "απεχθές". Οι λύσεις όπως πάντα θεωρητικά υπαρκτές αλλά πρακτικά ανεφάρμοστες




Και εμείς χαμένοι
στην παρα-πληροφόρηση, την υπερ-πληροφόρηση και την αντι-πληροφόρηση

Πριν λίγες ημέρες, 13/04, για την ακρίβεια, ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που γράφονται αναρτώνται και αναπαράγονται διάβασα και αυτό το άρθρο από το phorum.gr.
Το άρθρο αφορά κάποια πράγματα που δεν ακούγονται και αφορούν το πρώτο Μνημόνιο. Το βασικό επιχείρημα που δεν είχα ακούσει ποτέ μέχρι τώρα, ήταν το ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ως επένδυση τα λεφτά των Ελλήνων και έχουν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα (σε ποσοστό 1/3). Άρα αν αποφασίσουμε να διαγράψουμε ξαφνικά το χρέος μας, θα βρεθούμε επίσης ξαφνικά με μηδενικές καταθέσεις και κλειστές τράπεζες!..

Και καταλήγει το άρθρο “Στο ερώτημα, γιατί το μνημόνιο δεν αποδίδει, και μας κάνει ολοένα και χειρότερα, η απάντηση είναι απλή!.. Γιατί το άχρηστο ΠΑΣΟΚ, δεν εφαρμόζει το μνημόνιο παρά μόνο στο 20% - παίρνοντας μόνο τα εύκολα μέτρα - μείωση μισθών / περικοπή δαπανών, αγνοώντας όλα τα άλλα μέτρα του μνημονίου (ΔΥΣΚΟΛΑ), τα οποία ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ (Βλ. παράδειγμα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που έλεγε πως θα το κάνει η ΝΔ από το 2004 και μας το επιβάλει το μνημόνιο! - η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποφέρει κέρδη περίπου 2δις το χρόνο!)
Άρα όσοι επίσης κατηγορούν το Μνημόνιο (και κατ' επέκταση όσους το ψήφισαν) για την κατάσταση σήμερα, είναι επίσης θύματα ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (για ψηφοθηρία), αφού ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΑΛΛΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΩΣΤΑ και να εξοικονομήσει τα χρήματα χωρίς να κόψει τόσο πολύ τους μισθούς/συντάξεις!.

Σε σχόλιο μου, εφόσον ποτέ κανείς δεν μας ενημέρωσε "ως όφειλε" είτε για το μέγεθος του χρέους είτε για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος-ποιο μέρος του είναι εξωτερικό, ποιο εσωτερικό κλπ κλπ., εμείς οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν σε μία προσπάθεια ενημέρωσης, καταλήγουμε προς την μία άποψη ή την άλλη όταν ακόμα και οι άπειρες αναλύσεις, που έχουν προκύψει τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους μόνο σύγχυση δημιουργούν λόγω του ότι ούτε και οι δικές τους απόψεις συμπίπτουν, η απάντηση ήταν να κάνω την έρευνα μου και να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα.

Μόνο που ο σκοπός δεν είναι να βγάζουμε απλώς συμπεράσματα το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε λύσεις που να έχουν και πρακτική εφαρμογή. Σε άλλη περίπτωση θα χαθούμε στον διάλογο είτε τον Ιντερνετικό είτε τον διαπροσωπικό.
Και από αυτό έχουμε χορτάσει σε αυτή τη χώρα.

Μία άλλη άποψη καταγράφεται στο enginomics.blogspot.com, εν περιλήψει ο γραφών αναλύει του λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το ντοκιμαντέρ Debtocracy, στην ιδέα της ΕΛΕ και του ορισμού του ελληνικού χρέους ως απεχθές, καταλήγοντας ότι το πρόβλημα μας δεν είναι “οι κακοί ξένοι Τραπεζίτες και κερδοσκόποι” που απλώς κάνουν την δουλειά τους αλλά εμείς οι ίδιοι, λόγω του ότι ως λαός αποφεύγαμε πάντοτε τις ευθύνες μας.


Ο Γιάννη Βαρουφάκης στο www.protagon.gr, 11..4.11, γράφει “Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή - σε πείσμα τόσο εκείνων που επισείουν την στάση πληρωμών ως μπαμπούλα για να αποδεχθούμε την λογική του Μνημονίου (και να πουληθούν γρηγορότερα τα δημόσια φιλέτα στους επιτήδειους) όσο και εκείνων που μοιράζουν φρούδες ελπίδες για μια μονομερή διαγραφή του χρέους. Μέσα στην γενική σύγχυση ένα είναι σίγουρο: Η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Να ισχύσει τόσο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όσο και για την Γερμανία και την Ολλανδία. Αν δεν έρθει, το ευρώ θα καταρρεύσει. Και τότε η στάση πληρωμών θα αποτελέσει όχι μόνο επιθυμητή εξέλιξη αλλά και μονόδρομο, Ως τότε, έχουμε καθήκον να παλεύουμε για μια ευρωπαϊκή λύση. Γιατί; Επειδή η κατάρρευση του νομίσματος που ποτέ δεν έπρεπε να είχε δομηθεί όπως δομήθηκε, του ευρώ, θα φέρει την ήπειρό μας στο χείλος μιας καταστροφής που δεν μπορούμε να διανοηθούμε.”


Υπάρχουν επομένως πολλές θεωρίες, περί του τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Τι οφείλουμε ή δεν οφείλουμε να κάνουμε. Υπάρχουν όμως και γεγονότα τα οποία είναι αναμφισβήτητα.





Σχετικά με το μνημόνιο και του τι είναι επιτέλους αυτή η περιβόητη δανειακή σύμβαση,

Ανάμεσα στα διάφορα άρθρα που έχουν γραφτεί, επιλέγω ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά από το thalamofilakas blog κυρίως λόγω των στοιχείων που παραθέτει :


Γίνεται ανάρτηση χάρτη όπου εμφανίζονται τα ποσά τα οποία θα δανείσουν στην Ελλάδα οι διάφορες χώρες της ευρωζώνηςΕΠΡΕΠΕ Η ΕΛΛΑΣ να καταφύγει στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» για τον οποίον υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μηχανισμό στήριξης, αλλά για κερδοφόρα επιχείρηση της ευρωζώνης σε βάρος της Ελλάδος. Επίσης έτσι εξηγείται με τον πιο σαφή μάλιστα τρόπο, η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου να γυρίζει από χώρα σε χώρα, από τηλεόραση σε τηλεόραση και να διαλαλεί πως θα χρεωκοπήσουμε αν δεν δανειστούμε χρήματα. Λογική και απολύτως φυσιολογική συνέπεια η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους διάφορους οίκους αξιολόγησης και η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού και των spreads σε δυσθεώρητα ύψη. Δυστυχώς αυτή είναι η ΜΟΝΗ αλήθεια για την υπόθεση της δήθεν παρά λίγο πτώχευσης της χώρας μας. Οι κομπίνες της SIEMENS και του χρηματιστηρίου ωχριούν μπροστά της. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διακρατική απάτη που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.”

Όσον αφορά τους όρους του μνημονίου παραθέτω απόσπασμα σχετικό με την παραίτηση από


εθνική μας κυριαρχία, με την υπογραφή του υπουργού οικονομικών στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που υπεγράφη με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. :

σελ. 130 παρ 14.5:

«Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος»

- Και όπως πολύ σωστά γνωμοδοτούν οι δύο νομικοί σύμβουλοι του κράτους σελ 139 παρ. 11: «Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση».


Σχετικά με την εγκυρότητα και νομιμότητα του μνημονίου...

Την Τρίτη 12 Απρίλη στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Δικανικών Μελετών και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών, διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο «Η Ελληνική κρίση. Για μια νέα θεσμική Μεταπολίτευση» γνωστοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Νομικής Σχολής αμφισβήτησαν ευθέως τη νομιμότητα του Μνημονίου.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Κασιμάτης, κατά την τοποθέτησή του (δείτε σχετικό βίντεο), χαρακτήρισε τη δανειακή σύμβαση ως ένα κείμενο «εκτός Συντάγματος, εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας, εκτός διεθνούς δικαίου» καθώς δεσμεύει όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία από μετρητά μέχρι το φυσικό πλούτο.
Χαρακτήρισε δε, αντισυνταγματικές και τις περικοπές που προβλέπει το Μνημόνιο, εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του για την «πρωτοφανή» εισήγηση του ΣτΕ, που θεωρεί συνταγματικές τις εν λόγω περικοπές!
Χαρακτηριστικά λέει, ότι βάσει των όρων του μνημονίου η Ελλάδα έχει παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία, κάτι το οποίο δεν έγινε και δε θα μπορούσε να γίνει ακόμα και όταν οι Γερμανοί είχαν μπει στην πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πάντως, όπως σημειώνει το «άκυρο» της σύμβασης έχει προβλεφθεί από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν όρο στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, όπου αναφέρουν ότι αν κάποιο δικαστήριο αποφανθεί για την παράβαση του δικαίου από το μνημόνιο, τότε η Ελλάδα υποχρεούται να επιστρέψει όλα τα χρήματα άμεσα και μάλιστα με τόκο!
Αποδεικνύει με απλά λόγια ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση με αποφάσεις της Κυβέρνησης που κρίνονται και νομικά ως Αντισυνταγματικές- Πραξικοπηματικές και παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.
Προσέθεσε δε, πως η μη- κύρωση και επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, παραβίασε επίσης το Σύνταγμα! Υπενθυμίζεται, πως η δανειακή σύμβαση αν και έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις 4 Ιούνη του 2010, εντούτοις δεν έχει εισέλθει στα όργανα της Βουλής (επιτροπές, ολομέλεια κλπ) προς κύρωση από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου!!!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτης υποστήριξε πως το μνημόνιο είναι «Νομικά ανυπόστατο και κατ' επέκταση άκυρο».

Πώς δημιουργήθηκε το χρέος αυτό,

Έχουμε επομένως ένα μνημόνιο αντισυνταγματικό νομικά ανυπόστατο και κατ' επέκταση άκυρο και ένα χρέος το οποίο έχει προκύψει (τουλάχιστον ένα μέρος αυτού) από τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ κομμάτων, πολιτικών και φυσικών προσώπων, από χρηματισμούς και μίζες, από συμβάσεις δημοσίου υπερ-κοστολογημένες, από κακή διαχείριση και ανικανότητα. Το χρέος είναι κατά μεγάλος μέρος προϊόν “διαφθοράς” και αυτό το έχει αποδεχθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Γ. Α. Παπανδρέου. Όσον αφορά το εάν οι δανειστές μας γνώριζαν για την κατάσταση της χώρας και παρόλα αυτά συνέχιζαν την ανεξέλεγκτη παροχή δανείων, νομίζω ότι η δήλωση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι σαφώς και γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει» την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους αλλά δεν ήταν κάτι που που μπορούσε να πει δημόσια λόγω του ότι Γερμανοί και Γάλλοι κέρδιζαν μεγάλα ποσά λόγω των εξαγωγών και των διάφορων συμβάσεων εταιρειών όπως (Siemens, Hochtief κλπ)


Και οι Ευρωπαίοι δεν ήταν οι μόνοι που γνώριζαν φυσικά. Η Goldman Sachs ως “προνομιακός εταίρος του ελληνικού δημοσίου γνώριζε τόσο για το δημοσιονομικό πρόβλημα, όσο και για τις συνεχιζόμενες΄δανειακές συμβάσεις χαρακτηρίζοντας τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις, ως “αλκοολικούς στο δανεισμό” Γνώριζαν σε τέτοιο βαθμό που βοηθούσαν από την μία και κατέστρεφαν από την άλλη.

(http://thefastertimes.com/westerneurope/2010/02/20/goldman-greece-its-all-one-big-conspiracy-man/),


Γνώριζαν οι Ευρωπαίοι και οι όποιοι άλλοι προνομιακοί εταίροι το μέγεθος και το πρόβλημα του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας από το 2007 και δεν το γνώριζαν τα ελληνικά κόμματα που είτε ήταν στην εξουσία είτε την επιθυμούσαν ?

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δούμε την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2009 που βασίστηκε πάνω στο σλόγκαν "λεφτά υπάρχουν", είτε ως προϊόν ανευθυνότητας και ανικανότητας είτε ως προϊόν "συνειδητής εξαπάτησης" του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μνημονίου αυτή, για τους περισσότερους είναι αμφίβολη, οι μόνοι “αισιόδοξοι” είναι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Γνωρίζοντας όλα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως τελικά τα θύματα της παραπληροφόρησης να είναι όσοι ακόμα εμμένουν στην άποψη “Η μνημόνιο ή Χρεωκοπία”

Γιατί εάν αλλάξουμε την λέξη Μνημόνιο και βάλουμε στην θέση αυτής, το τι είναι πραγματικά το μνημόνιο τότε έχουμε την εξής πρόταση : Ο ελληνικός λαός οφείλει Ή να αποδεχθεί ένα μη συνταγματικά κατοχυρωμένο νομικά ανυπόστατο και κατ' επέκταση άκυρο μνημόνιο αποτέλεσμα ενός “απεχθούς” χρέους, Ή να χρεωκοπήσει”

Και με αυτή την απειλή με αυτό τον συνεχιζόμενο και καθημερινό εκβιασμό ζούμε ένα χρόνο και, πλέον.

Και καλούμαστε οι πολίτες της χώρας να υπομείνουμε και να στηρίξουμε όλο αυτό το τερατούργημα, μην έχοντας παράλληλα και το δικαίωμα αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, γιατί εάν δεν είχαμε ένα προϊόν “έντοκου αλληλοδανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., και ένα αποικιοκρατικού τύπου μνημόνιο, θα βρισκόμασταν προ των πυλών της πτώχευσης και της οικονομικής κατάρρευσης.
Μας λένε......

'Ενα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του μνημονίου είναι “ότι βεβαίως και αγαπάμε την χώρα μας και δεν θέλουμε να την δούμε να καταστρέφεται, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από το να αποδεχθούμε την πληρωμή παράνομων πράξεων γιατί οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ως επένδυση τα λεφτά των Ελλήνων και έχουν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα (σε ποσοστό 1/3).

Οι ελληνικές Τράπεζες όμως πέρα από την αγορά ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη στηριχθεί με τουλάχιστον 3 πακέτα στήριξης, συνολικά για τις Τράπεζες, θα έχουν δοθεί εγγυήσεις 73 δισεκατομμύρια Ευρώ). Μία από τις απόψεις για το τι ακριβώς συμβαίνει είναι ότι οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για νέα πακέτα στήριξης στις Τράπεζες, προφανώς και υπάρχουν, αφού οι κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρώπης, ξέρουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει στις Ελληνικές Τράπεζες. Για το λόγο αυτό, θέλουν το χρέος των Ελληνικών Τραπεζών να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο, μέσω εγγυήσεων.

Εάν αποδεχτούμε, ότι το ελληνικό Τραπεζικό σύστημα όπως και αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα βρίσκονται μονίμως έρμαια και σε συνεχή απειλή λόγω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων των εκάστοτε οίκων αξιολόγησης και των παιχνιδιών των αγορών με τις συνεχιζόμενες ανόδου των spreads.κλπ...τότε αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε για άλλη μία φορά “τις αγορές” τους κερδοσκόπους και τους οίκους αξιολόγησης, ως τους βασικούς ρυθμιστές της ζωής μας.
“Οι ρυθμιστες” της ζωής μας όμως είναι αυτοί που σήμερα κατηγορούνται ευθέως πλέον από το Αμερικανικό κογκρέσο και όχι μόνο, ως διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι.


Και καλούμαστε ως λαός να “δείξουμε πίστη και εμπιστοσύνη” σε ανθρώπους που στηρίζουν , συνυπογράφουν και συνηγορούν σε ένα μη συνταγματικά κατοχυρωμένο νομικά ανυπόστατο και κατ' επέκταση άκυρο μνημόνιο, αποτέλεσμα ενός απεχθούς χρέους, που έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από τις πελατειακές σχέσεις και παράνομες πράξεις διαφόρων πολιτικών και άλλων προσώπων κάτω από το φόβητρο και την απειλή οίκων αξιολόγησης που κατηγορούνται για απάτη και διαφθορά.”

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει με το χρέος τελικά, αυτό όμως που αδυνατώ να κατανοήσω είναι πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε αυτή την χώρα, ως πολίτες ως άνθρωποι δείχνοντας την ίδια ανοχή, την ίδια καρτερικότητα την ίδια αδυναμία εφαρμογής (πρακτικά πλέον των όποιων λύσεων.) Πως μπορούμε σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, να δείχνουμε την ίδια στήριξη άρα και συνενοχή, σε πρακτικές και νοοτροπίες που δημιούργησαν το χρέος, οδηγώντας μας κατ' επέκταση στο μνημόνιο στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, στην διάλυση της οικονομίας μας.
Πως μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να σιωπούμε ?

Η ομάδα του politricks ψηφίζουμε ενάντια στο μνημόνιο.



Επιπλέον πηγές :

81. Κώστας Χρυσόγονος: Η χαμένη τιμή της Ελληνικής Δημοκρατίας


Νότης Μαριάς: "Μείωση χρέους και λεηλασία της δημόσιας περιουσίας"




Ο Καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας για τον έλεγχο του λογιστικού χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου