Γιατί η ΑΕΚ είναι στο «κόκκινο» της UEFA

http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/imagecache/multimedia_normal/article/2012_01/2560976075_f802994e23.jpg
H AEK είναι σε πολύ χειρότερη θέση από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, και θα χρειαστεί να έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα στην επόμενη επίσκεψή της στην Πειθαρχική της UEFA.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του GOAL, αλλά και τα όσα δηλώνουν οι Ινφαντίνο (που θυμάται ακόμη τον Ντέμη Νικολαΐδη) και Τραβέρσο από την Νιόν της Ελβετίας, η ΑΕΚ βρίσκεται στην χειρότερη θέση σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες. Και αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να πουλήσει τον Βιεϊρίνια και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλάνο για να τιμωρηθεί με αναστολή. Και για την ώρα δείχνει ότι θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί σωστά την δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε, ώστε να ξεφύγει από το κίνδυνο να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, και φυσικά πολύτιμων εσόδων.
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το μικρότερο πρόβλημα ποσοτικά, όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, τις διαπιστωμένες τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί από τότε μπορεί να φανεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Ποια είναι όμως τα επιπλέον προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ σε σχέση με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό;
ΠΡΩΤΟΝ, μεγαλύτερο ποσό οφειλών, μεγάλη γκρίνια από τους παίκτες που έχουν ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν εξοφληθεί (κάτι που για την UEFA αποτελεί… κόκκινο πανί) και οφειλές που αυξάνονται λόγω έλλειψης εσόδων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ακόμα και αν η ΑΕΚ είχε τις λιγότερες οφειλές, δεν διαθέτει πλέον ούτε Βιεϊρίνια, ούτε Λέτο για να παραχωρήσει και να δείξει ότι συμμορφώνεται. Τα τρία σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία (Σκόκο, Τζιμπούρ, Μπλάνκο) για τα οποία είχε δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια στην UEFA ότι θα έβαζαν χρήματα στα ταμεία της, τα έχασε στο τζάμπα εκτός από κάποια χρήματα που πήρε από τον Σκόκο.
ΤΡΙΤΟΝ, συνεχίζει να χάνει ποδοσφαιριστές ως ελεύθερους, λόγω των οφειλών της σε αυτούς, κάτι που επιβεβαιώνει αδυναμία στοιχειώδους οικονομικού προγραμματισμού αλλά και επαναλαμβάνει συνεχώς το πρόβλημα.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν θα πληρούσε, αν έτρεχε η εφαρμογή του, ούτε τον κανονισμό του break even, που για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες είναι το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όχι γιατί κάθε χρόνο έχει άνοιγμα παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ (δηλαδή 45 εκατ. ευρώ στην πρώτη τριετία που θα εξεταστεί), αλλά γιατί από τη στιγμή που οι μέτοχοί της δεν την χρηματοδοτούν καλύπτοντας το ετήσιο άνοιγμα, το επιτρεπτό της άνοιγμα γίνεται ταυτόχρονα κάνω από 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
ΠΕΜΠΤΟΝ, η ΑΕΚ είναι υπόλογη απέναντι στην UEFA γιατί κάθε φορά τα τρία τελευταία χρόνια εμφανίζεται με εκτοξευμένο το έλλειμμά της και ενώ έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για οικονομική εξυγίανση. Αυτό που λέει ο Αδαμίδης ότι… «κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα», η UEFA δεν το έχει… καταλάβει!
ΕΚΤΟΝ, εκτός από αξιόπιστο πλάνο η ΑΕΚ θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA με ποσό κοντά στα 6 εκατ. ευρώ που είπε ο Αδαμίδης (μεγαλύτερο από τα τρία που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ από τον Βιεϊρίνια και το εμφάνισε ως… εγγύηση) και από εκεί και πέρα να πει συγκεκριμένα πράγματα για το άμεσο μέλλον. Γιατί ο ΠΑΟΚ πήγε μεν με πλάνο στην πειθαρχική επιτροπή, αλλά και με λεφτά από την πώληση του Πορτογάλου.
Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή περιθώρια για κίνηση τύπου Βιεϊρίνια δεν έχει και λόγω χρόνου. Αν το πλάνο της ΑΕΚ επικεντρώνεται στα… euro των λογαριασμών του Ψωμιάδη και λεφτά δεν προκύψουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, τότε στα προβλήματα της Ενωσης θα προστεθεί και η στέρηση των εσόδων από τη συμμετοχή της στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου