Κύμα ψύχους αναμένεται στην χώρα



http://sup.kathimerini.gr/kathimerini/news/greece/kakokairiaxioni600.jpg
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη σημειώνονται από χθες στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθούν και μάλιστα να πέσουν ακόμα περισσότερο από την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, με την βοήθεια των αντικυκλωνικών πιέσεων τόσο στην Δυτική όσο και στην Βόρεια Ευρώπη, η Ελλάδα θα βρεθεί στον δρόμο μίας κατάβασης πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια.
Πιο αναλυτικά, οι θερμοκρασίες ήδη από την Πέμπτη έχουν σημειώσει πτώση και μάλιστα την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν ελάχιστες τιμές αρκετά κάτω από το μηδέν σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας (ενδεικτικά: -6,2 βαθμούς κελσίου στα Γρεβενά, - 6,8 στο Νευροκόπι, -6,4 στην Τρίπολη, -7 στα Ιωάννινα και -5,6 στην Ορεστιάδα). Παράλληλα, υπήρξαν τοπικές χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας αλλά και πολύ πρόσκαιρα σε πεδινές της Βόρειας Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων περιοχών χιόνισε στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και νοτιότερων τμημάτων της χώρας όπως π.χ. του νομού Ηλείας αλλά και πρόσκαιρα στα ορεινά τμήματα της Αθήνας άνω περίπου των 500 μέτρων υψόμετρο.
Οι ασθενείς χιονοπτώσεις, ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού και στη Θράκη. Λόγω των καιρικών φαινομένων, που ήταν εντονότερα στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Προβλήματα εντοπίζονται στο ορεινό δίκτυο των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, όπου κατά περιπτώσεις χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Κρύο το Σαββατοκύριακο
Όσον αφορά στο Σαββατοκύριακο αναμένεται διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών ενώ κάποια ασθενή και πρόσκαιρα κατά βάση φαινόμενα –περισσότερα την Κυριακή– θα εντοπίζονται στην ανατολική προσήνεμη προς το Αιγαίο ηπειρωτική Ελλάδα, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Βόρεια Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στην Δυτική Μακεδονία. Φαινόμενα τα οποία θα εκδηλώνονται με την μορφή βροχής στα θαλάσσια, παραθαλάσσια τμήματα και χιονιού στα υπόλοιπα.
Οι άνεμοι που θα ενισχυθούν, θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως ισχυροί 6 και πιθανόν την Κυριακή πολύ ισχυροί 7 και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ (την Κυριακή Βορειοανατολικοί πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ).
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα χρειαστεί να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στον παγετό που θα δημιουργείται την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. Στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται από -6 έως 4 βαθμούς κελσίου (στη Δυτική Μακεδονία τοπικά δεν θα ανέβει πάνω από το μηδέν σε καμία στιγμή της ημέρας), στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 8 βαθμούς (στην Θεσσαλία θα είναι περίπου 3 βαθμούς χαμηλότερη) και στα νησιά από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Δύσκολη και… παγωμένη η επόμενη εβδομάδα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την Δευτέρα και κυρίως από το απόγευμα, αναμένεται και νέα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. Το τσουχτερό κρύο που θα διατηρηθεί σχεδόν όλη την εβδομάδα, θα συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, τοπικά 8 ίσως και 9 μποφόρ (από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά και στα ανατολικά της χώρας βόρειοι-βορειοανατολικοί).
Παράλληλα, αναμένονται στην ανατολική κυρίως ηπειρωτική Ελλάδα, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στις νότιες παραθαλάσσιες και θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες. Τα φαινόμενα, όπως για την ώρα προκύπτει, δεν θα έχουν συνεχή χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι συνθήκες ισχυρού παγετού θα σημειωθούν σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε ορεινά και τοπικά ημιορεινά τμήματα νησιωτικών περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση και για κάθε νέα εξέλιξη σχετικά με το επερχόμενο κύμα ψύχους, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τα τακτικά επίσημα δελτία πρόγνωσης καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου