Μετά το μπλακάουτ, το πρώτο λουκέτο στο Διαδίκτυο


Οξύνεται η σύγκρουση για την ελευθερία στο Διαδίκτυο...
Μια ημέρα αφότου μεγάλες αμερικανικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων η αγγλική εκδοχή της Wikipedia και το Craiglist, έμειναν εκτός Ιντερνετ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν νέο νόμο εναντίον της πειρατείας, οι αμερικανικές Αρχές έκλεισαν μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων, το Megaupload.com και απήγγειλαν κατηγορίες σε πολλά στελέχη της εταιρείας για...
παραβίαση νόμων περί πειρατείας. Βάσει των κατηγοριών οι διαχειριστές του Megaupload θεωρείται ότι στέρησαν από τους κατόχους δικαιωμάτων copyright περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα λόγω διακίνησης πειρατικών ταινιών και άλλου υλικού.

Η διαμαρτυρία της Τετάρτης, πάντως, δεν είχε προηγούμενο. Μεγάλες αμερικανικές ιστοσελίδες έμειναν εκτός Ιντερνετ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act - «Σταματήστε την πειρατεία στο Ιντερνετ»).Σύμφωνα με τον αυτόν, όσοι κρίνουν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει θα μπορούν να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το αναρτά μπλοκάροντάς την μέσω DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Διαδικτύου.


Μετά τη διαμαρτυρία οκτώ μέλη του Κογκρέσου απέσυραν την υποστήριξή τους στον νόμο SOPA. «Το μπλακάουτ της Wikipedia τελείωσε και το κοινό μίλησε», δήλωσε η διευθύντρια της ιστοσελίδας. «Εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια χρήστες είδαν τη σελίδα του μπλακάουτ με το ερώτημα αν μπορεί κάποιος να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση. Είπατε όχι, κάνατε τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και λειώσατε τους σέρβερ τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου