Mε άκρως προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, απαίτησε από τον υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Ο κ. Τομσεν, εκφράζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας ουσιαστικά ζήτησε να «γκρεμιστούν» όλα τα εργασιακά δικαιώματα που κερδήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.
Η απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά του εν λόγω κυρίου δεν παρατηρείται για πρώτη φορά -έχει προηγηθεί παρόμοια και στο Μέγαρο Μαξίμου- και φαίνεται πως λειτουργεί με έναν τρόπο «εμείς αυτό θέλουμε και αυτό θα γίνει».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο διάλογος που έγινε κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση στο υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega, η πλευρά της τρόικας τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί στη χώραμας, λέγοντας ότι «και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι κατώτατοι μισθοί είναι μικρότεροι από την Ελλάδα».
Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η απάντηση που δόθηκε ήταν: «Αν εφαρμόσουμε αυτά που μας προτείνετε για τις μειώσεις μισθών, θα έχουμε μια ακόμη πιο βίαιη βύθιση στην ύφεση. Εξάλλου, τα 3 κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν συμφωνούν με περικοπές μισθών».
Η τοποθέτηση που ακολούθησε, όμως, από τους επικεφαλής της τρόικα ήταν: «Αυτό δεν μας ενδιαφέρει»!
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόσφατο Eurogroup, όταν πήρε το λόγο μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει (π.χ. ανοικτά επαγγέλματα) όμως παρέλειψε να μιλήσει για τις θυσίες των ελλήνων πολιτών, των συνταξιούχων, για τα απανωτά χαράτσια, τις απολύσεις και την ασφυξία της αγοράς που έχει προκαλέσει η συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων.
Οι αποτυχημένες συνταγές ΔΝΤ και Τόμσεν
Ο κ. Τόμσεν και οι συνταγές του έχουν αποτύχει από όπου κι αν εφαρμόστηκαν (όπως Πορτογαλία, χώρες ανατολικής Ευρώπης) οδηγώντας στην εξαθλίωση, πάντα υπό το πρόσχημα της «εξυγίανσης της οικονομίας».
Ο Δανός ήταν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και στη Σερβία (1990-91), στη στη Σλοβενία και στην ΠΓΔΜ ώς το 1996, ήταν όπως και στη Ρουμανία από το 1996 ώς το 1998. Στη συνέχεια ανέλαβε τη Ρωσία, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου στη Μόσχα έως το 2004.
Σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, εποπτεύοντας τις ομάδες που ασχολούνται με χώρες, όπως η Ισλανδία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Σερβία, ενώ προΐσταται των αποστολών του ΔΝΤ στην Πολωνία και τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου