Της Ρόης Χάικου
Αναγκαστικό και υποχρεωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία «βλέπουν» οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις έτοιμες προτάσεις να καταθέσουν προς το υπουργείο Υγείας.
Και δηλώνουν «παρών» σε οποιαδήποτε διαδικασία εκκινήσει η πολιτεία, από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διαχείριση μέχρι και την εξαγορά ιδρυμάτων του ΕΣΥ και άλλων κρατικών μονάδων υγείας. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του δεν έχει εκδηλώσει για την ώρα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, ξεκινώντας την αναμόρφωση του ΕΣΥ από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Όπως προανήγγειλε χθες, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από τα 133 νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα 5 κέντρα υγείας του ΙΚΑ, τα 50 θα συνδιοικούνται, με συνολικά 83 διοικητικά συμβούλια. Από τις 46.000 οργανικές κλίνες, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 36.000 με κάλυψη 70%. Από τη συγχώνευση των νοσοκομείων, θα προκύψουν 32.000 λειτουργούσες κλίνες (80% κάλυψη), ενώ 500 ειδικές θέσεις (κλίνες) θα διατεθούν με συμβάσεις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
«Έχουμε καταθέσει προτάσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη δημόσια υγεία να σταθεί στα πόδια της με καλύτερη απόδοση υπηρεσιών και μικρότερα κόστη», ανέφερε ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, εκτιμώντας πως το 2011 θα είναι χρονιά γενικότερων ανακατατάξεων στον κλάδο. Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε στα χέρια μας τον Asklepios, που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας στην Ευρώπη και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, αλλά και στα χέρια της πολιτείας, αν το καταλάβει».
Ο επικεφαλής του ομίλου, μιλώντας στους μετόχους, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να προοδεύσει χωρίς το δημόσιο, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «όταν κάναμε τη συμφωνία με την Asklepios είχαμε στο μυαλό μας ότι η τεχνογνωσία του θα μπορούσε να βοηθήσει την πολιτεία με το ΕΣΥ».
Σε αυτό το πλαίσιο, και με το Ιατρικό να έχει εδώ και 6 μήνες πρόταση εξαγοράς για το Ερρίκος Ντυνάν, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα αυτό, λέγοντας πως ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος πως το Ερρίκος Ντυνάν είναι σε κομβικό σημείο και «δεν μπορεί ένα νοσοκομείο τέτοιου επιπέδου να κινδυνεύει να κλείσει».
Αναφορικά με το ΓΑΙΑ, το οποίο επιβάρυνε με ζημίες το Ιατρικό πέρυσι, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε πως «το Ερρίκος Ντυνάν θα ισορροπήσει μόνο μέσω του ΓΑΙΑ», αφού ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ενισχύθηκε με 3,5 εκατ. ευρώ αντί 1,5 εκατ. ευρώ που ήταν το ελάχιστο προβλεπόμενο έσοδο. Τέλος, σχολίασε πως η λειτουργία του «ΓΑΙΑ» τορπιλίστηκε από τον ανταγωνισμό, «με βρώμικες διαδικασίες για να μην προχωρήσει, εμείς όμως το παλέψαμε και το παλεύουμε», και επανέλαβε ότι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε μη σύννομη τη λειτουργία του ΓΑΙΑ ως σύμπραξη του Ντυνάν με το Ιατρικό είναι «νομικό τοξικό απόβλητο».
«Και στο παρελθόν έχουμε δηλώσει παρόντες σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και έχουμε την τεχνογνωσία, τον όγκο και το πολύπλευρο αντικείμενο για μια τέτοια διαδικασία», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Απόστολου Τερζόπουλου, προέδρου της Euromedica, που ανήκει στον όμιλο Θ. Λιακουνάκου από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η κρίση στη δημόσια υγεία, τόσο ο ιδιωτικός τομέας θα παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο. Όπως δε, εξήγησε όσο πιο πολλοί ασθενείς κατευθύνονται προς τα δημόσια νοσοκομεία για περίθαλψη τόσο αυξάνει το έλλειμμά τους. Με βάση τις εκτιμήσεις της Euromedica, το 2010 και στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η αύξηση της κίνησης προς τα κρατικά νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 25%-27%, ακόμη και στις μέχρι πρότινος επικερδέστερες για τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες, όπως η μαιευτική. Αλλά ο κ. Τερζόπουλος βλέπει να αναστρέφεται το κλίμα αυτό, λόγω της αδυναμίας του ΕΣΥ να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες.
Αλλά και το ΙΑΣΩ έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον ρόλο του σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης νοσοκομείων, εφόσον οι όροι είναι ξεκάθαροι και είναι προς το συμφέρον των μετόχων του.
Το «αγκάθι» των οφειλών
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία ανάγεται πλέον σε νούμερο 1 «βραχνά» για τα οικονομικά τους, αφού η ρευστότητα στα ταμεία τους είναι περιορισμένη και ισορροπούν σε λεπτό σκοινί ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον όμιλο Euromedica, ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ, αλλά η κατάσταση από την εφετινή χρονιά δείχνει να βελτιώνεται κάπως, λόγω των πιέσεων της τρόικας για ταχύτερη εξόφληση. «Δεν πλήρωναν εμάς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλλουν τις συντάξεις. Ουσιαστικά, καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», ήταν η δήλωση του κ. Τερζόπουλου.
Αναφορικά με τις επαφές που έχει το Euromedica με τις πιστώτριες τράπεζες για τον επανακαθορισμό των όρων των δανειακών του συμβάσεων, ύψους 176 εκατ. ευρώ, καθώς έχει παραβιάσει κάποιες από τις συμφωνηθείσες προϋποθέσεις, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι θα έχουν θετική έκβαση, με τον κ. Τερζόπουλο να λέει «φτάνουμε στο σημείο τερματισμού».
Ο κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν θα πάθουν ζημιά λόγω της μη επίτευξης κερδών, αλλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. «Αρκεί και η πολιτεία να σταθεί συνεπής και να μας πληρώνει τις οφειλές της...», σημείωσε σχετικά, λέγοντας πως μόνο στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν 85 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2006-2007. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με δικά μας κεφάλαια να καλύπτουμε αυτά τα χρέη».
roi.haikou@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου