Προς μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 20%

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% σε 20% αλλά και του χαμηλού (13%) σε 10% φαίνεται πως βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σελίδα 23 της παρουσίασης του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015 υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.


Ωστόσο, κατά τις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μάλλον επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις.


Η μείωση του υψηλού συντελεστή αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών στα καύσιμα, στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα αυτοκίνητα, τα αλκολούχα ποτά, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα ακίνητα, καθώς και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.


Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς. Η μείωση του συντελεστή στο 10% θα βοηθήσει στην πτώση ή τουλάχιστον τη συγκράτηση των τιμών.


Εφόσον μειωθούν οι δύο παραπάνω συντελεστές, τότε θα ακολουθήσει και ο πολύ χαμηλός (από 6,5% σε 5,5%).


Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη πει ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, στον υψηλό συντελεστή θα μεταταχθούν οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.τλ). Αυτό θα γίνει πιθανότατα από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση.


Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, έκρουσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ αντιπροτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει την προσαρμογή του ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, όπου κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.                                                                                      


www.tanea.gr         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου