Έκτακτα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας


Με στόχο την εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
Το ποσόν των 2,7 δισ. ευρώ συνολικά αναζητεί το υπουργείο Εργασίας για το 2011, ώστε η μείωση των εσόδων των Ταμείων να μην επιδράσει αρνητικά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε παρεμβάσεις 1,5 δισ. για φέτος, αναζητούνται με έκτακτα μέτρα, επιπλέον 1,230 ευρώ.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα αυτά το υπουργείο συμβάλλει με το δικό του τρόπο στη συγκράτηση του ελλείμματος στο 7,5%, όπως έχει συμφωνηθεί.
Τα ίδια στελέχη τόνισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το γρηγορότερο δυνατόν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση.
Πρόσθεταν μάλιστα ότι όσο εξακολουθεί η αστάθεια στις αγορές και όσο δε λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες να θέτουν τέλος σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας το 2010 πέτυχε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 2,1 δισ. ευρώ και δημιούργησε πλεόνασμα 177 εκατομμυρίων, απόρροια κυρίως της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 700 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως όμως, αυξήθηκαν οι δαπάνες κατά 3,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,7 αφορούσαν το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα τον ΟΑΕΔ. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των αποδοχών και της εφαρμογής προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.
Τα μέτρα τα οποία αφορούν το 2011, θα κοστολογηθούν και θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος της εβδομάδας μετά από διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.
Ως προς τις αναπηρικές συντάξεις, ο στόχος του υπουργείου είναι ως το 2020 να αντιστοιχούν στο 10% των συντάξεων που χορηγούνται συνολικά πλησιάζοντας το ποσοστό της ευρωζώνης που βρίσκεται στο 8%.
Σήμερα οι αναπηρικές συντάξεις που χορηγεί το ΙΚΑ αντιστοιχούν στο 12%, και στον ΟΓΑ στο 16,8%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό φθάνει στο 20,4% των συντάξεων, όταν στην Αθήνα οι αναπηρικές αντιστοιχούν στο 8,9%.
Οι αλλαγές οι οποίες επέρχονται στις επικουρικές συντάξεις αφορούν το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 26% έως και 40%, και το οποίο θα μειωθεί σημαντικά προς τα κάτω. Σήμερα το επικουρικό του ΙΚΑ χορηγεί συντάξεις, η πλειονότητα των οποίων κυμαίνεται περί τα 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο με 12 έως 13 χρόνια εργασίας και περί τα 350 ευρώ με 20 έως 25 χρόνια εργασίας.
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, είναι η αναθεώρηση των διακρατικών συμβάσεων για την απονομή σύνταξης. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους να λαμβάνουν σύνταξη τουλάχιστον 700 ευρώ έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την εφαρμογή πλαφόν στις κύριες συντάξεις δεν θα υπάρξουν αλλαγές αλλά θα εφαρμοσθεί η υπάρχουσα νομοθεσία που σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάζεται. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 2.775 ευρώ για την μία σύνταξη και 3.650 ευρώ εάν χορηγούνται δυο συντάξεις.
Αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων του ΟΑΕΔ ώστε να μην παρέχονται κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Επίσης προωθείται η ενοποίηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ και η αλλαγή στον τρόπο χορηγήσεων.
 
 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου