Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ οι Έλληνες

Απαισιοδοξία και χαμηλή αξιοπιστία σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς δείχνουν οι Έλληνες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις τέσσερις υποψήφιες και στα κατεχόμενα.

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες κατέχουμε την πρώτη θέση σε όσους είναι δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», αλλά και από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», σε όσους προβλέπουν «επιδείνωση» της εργασιακής και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», σε όσους ομολογούν πως «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα» της χώρας τους, σε όσους εμφανίζονται καχύποπτοι για το θεσμό των Ηνωμένων Εθνών και σε όσους θεωρούν πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ακόμα,  εμφανιζόμαστε να έχουμε αφοριστική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν και δηλώνουμε ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, τη στιγμή που ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%.

Κατά τα λοιπά, δηλώνουμε ότι «κατανοούμε τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (56%), αλλά εκτιμούμε σε πολύ υψηλό βαθμό (δεύτεροι στην κλίμακα) ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ τέλος πιστεύουμε ότι το πνεύμα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η ΕΕ είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα».

Στο υψηλότερο ποσοστό (74%) οι Έλληνες υποστηρίζουμε την ανάγκη θέσπισης μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής» και δηλώνουμε ότι «αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο ευρώ, οι Έλληνες υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να σωθούμε από την οικονομική κρίση: προσδοκούμε τη σωτηρία μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).

Οι Έλληνες θέλουμε να αποφασίζει η εθνική κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουμε να αποφασίζει η κυβέρνησή μας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.ά.

Τέλος, οι Έλληνες εκφράζουμε τη δυσπιστία μας κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την Ευρωπαϊκή Ένωση (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου