Το...κοινωνικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, στήνει αντίσκηνα!


Έξαρση των εξώσεων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους ή το ενοίκιο. Κι αναρωτιέται κανείς, σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο, το κοινωνικό κράτος υπάρχει;
Το...κοινωνικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, στήνει αντίσκηνα! Σε πολλά σπίτια και ο άντρας και η γυναίκα, έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος τι κάνει; Τους λέει να "κόψουν τον λαιμό τους";
Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, δεν είναι μακριά το ενδεχόμενο, να βλέπουμε αντίσκηνα σε πλατείες!
Σαν πανδημία που σκορπίστηκε παντού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μοιάζουν οι εξώσεις μόνο για το 2011. Οι ενοικιαστές είναι δεδομένο πλέον ότι δεν έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εφορίες είναι ενδεικτικά της δεινής κατάστασης που επικρατεί.
Τις πρώτες 40 μέρες του νέου έτους κινήθηκαν διαδικασίες για περισσότερες από 4.000 εξώσεις!
Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, αν ληφθεί υπόψη πως καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 πραγματοποιήθηκαν περίπου 8.500 εξώσεις.
Για έξαρση των εξώσεων έκανε λόγο στο «Εθνος» ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Μαζεύονται οφειλές που φθάνουν και τις 3.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να χάνουν την υπομονή τους». Είναι ενδεικτικό πως δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις διαπιστώνουν πως η πελατεία τους έχει αυξηθεί κατά 50%, καθώς όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν νομική βοήθεια για να εισπράξουν τα νοίκια τους.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών. Δηλαδή, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να έλθουν σε συμφωνία λαμβάνοντας μέρος του ποσού για να μην μπλέξουν με χρονοβόρες διαδικασίες.
Κι αυτό καθώς πρέπει πρώτα να αποταθούν στις εφορίες για να λάβουν βεβαίωση για το ύψος του ενοικίου που εισπράττουν και στη συνέχεια να προσφύγουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.
Όπως προκύπτει, ακόμη και χαμηλά μισθώματα της τάξης των 300-400 ευρώ τον μήνα αποτελούν βραχνά για χιλιάδες οικογένειας λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Έτσι βάζουν «φέσι» στους ιδιοκτήτες για διαστήματα που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και τους 10 μήνες.
Χρωστούν πολλοί Έλληνες ενοικιαστές

Το φαινόμενο των εξώσεων ήταν αρχικά επικεντρωμένο στις περιοχές όπου νοικιάζουν σπίτια μετανάστες.
Όμως πλέον στη μακρά λίστα των κακοπληρωτών έχουν προστεθεί και πολλοί Έλληνες. Μάλιστα, στην αγορά θεωρούν πως για όσο χρονικό διάστημα η κρίση δείχνει τα δόντια της, οι αιτήσεις εξώσεων θα πολλαπλασιάζονται. Είναι τέτοια η οικονομική στενότητα, που εμφανίζονται προβλήματα ακόμη και στην καταβολή των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαμάχη να καταλήγει στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Έμφραγμα» για τη δικαιοσύνη

Δικαστικές διαμάχες ακόμα και για τα κοινόχρηστα!
Έντονα είναι τα προβλήματα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές για τη μη καταβολή των κοινοχρήστων.
Σε πολλές περιπτώσεις η διαμάχη μεταξύ τους καταλήγει στη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να δώσει τη λύση και κυρίως να υποχρεώσει τον οφειλέτη να πληρώσει το ποσό που χρωστάει. Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες και σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών ορίζει δικάσιμο με ημερομηνία του 2013. Το έτος 2012 έχει εξαντληθεί με αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από το 2010.
Αλλά και η συγκεκριμένη ημερομηνία που έχουν λάβει οι ενδιαφερόμενοι δεν τους εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
Δικηγόροι που ασχολούνται ειδικά με τις εξώσεις και τις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα, θεωρούν ότι είναι από τις πιο δύσκολες ακροαματικές διαδικασίες και οι καταθέσεις των μαρτύρων μάλλον δυσκολεύουν, παρά διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης.
Η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων γίνεται με την αξιοποίηση πολύτιμου χρόνου, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε βάρος της επόμενης ακροαματικής διαδικασίας. Το δικαστήριο δίνει αριθμό προτεραιότητας σε 25 υποθέσεις την ημέρα.
Η κατάληξη είναι να εξετασθούν μόνο οι 15 και οι υπόλοιπες να παίρνουν νέα ημερομηνία εκδίκασης.
newsday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου