Άφαντος ο Μοαμάρ Καντάφι
O ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι ενδέχεται να έχει φύγει από τη χώρα του και να βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Καράκας (Βενεζουέλα) δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, στο περιθώριο συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Με ρωτάτε εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα, δεν έχω πληροφορίες που θα μου επέτρεπαν να πω ότι είναι έτσι», αλλά «έχω μια πηγή που με ενημέρωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν τώρα» για τη χώρα αυτή, δήλωσε ο κ. Χέιγκ, μιλώντας στον Τύπο στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους του.

Ο κ. Χέιγκ πάντως δεν ανέφερε ποια είναι η πηγή του.  

Η επικεφαλής της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανέφερε στον Τύπο ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες» και έκρινε ότι πρόκειται «για αβάσιμες φήμες», ενώ ανέφερε ότι «δεν γνωρίζει τίποτε για Βενεζουέλα και Καντάφι».

Από τη Βενεζουέλα κυβερνητική πηγή απέρριψε ως αβάσιμες τις πληροφορίες ότι ο Λίβυος ηγέτης ήδη ταξιδεύει προς την λατινοαμερικανική χώρα και προς το σύμμαχό του πρόεδρο της χώρας και στενό του φίλο Ούγο Τσάβες. Η κυβέρνηση στο Καράκας «απορρίπτει την πληροφορία αυτή» ανέφερε η ίδια πηγή.

Πέραν της δήλωσης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών και διάφορα ΜΜΕ αναφέρονται στις πληροφορίες ότι ο Καντάφι θα καταφύγει στη Βενεζουέλα.  

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάγιεμ αρνήθηκε ότι ο Καντάφι έχει φύγει για τη Βενεζουέλα. «Αυτά τα νέα είναι αβάσιμα», δήλωσε ο υπουργός στην κρατική τηλεόραση.