Ροδίτισσα είχε στα χέρια της το «θησαυρό» του Ρούμπενς

http://s.enet.gr/resources/2011-09/23-1--2-thumb-medium.jpg

Ροδίτισσα είναι η τηλεπαρουσιάστρια του ιδιωτικού καναλιού της Αθήνας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της διακίνησης του πίνακα «Το κυνήγι του κάπρου» του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος είχε κλαπεί το 2001 από το Μουσείο της Γάνδης.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ο πίνακας που είχε κλαπεί πριν 10 χρόνια και φέρεται να είναι ανεκτίμητης αξίας, βρισκόταν στο νησί μας, για αρκετά χρόνια. Οπως υποστηρίζει η Ροδίτισσα τηλεπερσόνα, τον πίνακα της τον χάρισε ένας Ιταλός φίλος της, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο νησί μας, το 2003. Επειδή αντιμετώπιζε, όπως η ίδια κατέθεσε, οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό αποφάσισε να τον πουλήσει, γιΆ αυτό και αναζητούσε Ελληνες ή αλλοδαπούς αγοραστές.
Η Ροδίτισσα συνελήφθη μαζί με παλαιοπώλη από την Πλάκα σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας από αστυνομικούς της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας την ώρα που διαπραγματευόταν την πώληση του πίνακα, αντί 5.000.000 ευρώ. Οπως δήλωσε δεν γνώριζε την αξία του πίνακα, ούτε ότι είχε κλαπεί από Μουσείο του Βελγίου. Η υπόθεση του κλεμμένου πίνακα του Ρούμπενς έχει απασχολήσει εδώ και 10 χρόνια την Ιντερπολ, ενώ οι έρευνες μέχρι προχθές το μεσημέρι που βρέθηκε στα χέρια της Ροδίτισσας τηλεπαρουσιάστριας ήταν άκαρπες.
Χθες το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης στο Βέλγιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεμφάνιση στην Ελλάδα ενός πίνακα που αποδιδόταν άλλοτε στον Φλαμανδό «μέτρ» Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς και σήμερα θεωρείται έργο του εργαστηρίου του, ο οποίος είχε κλαπεί από το εν λόγω μουσείο το 2001.
Η εκπρόσωπος του Μουσείου Καλών Τεχνών της Γάνδης δήλωσε ότι, η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το προσωπικό του μουσείου και πρόσθεσε «αν η είδηση επιβεβαιωθεί ελπίζουμε ότι το έργο θα μπορέσει να εκτεθεί το συντομότερο δυνατό στο μουσείο».
Πληροφορίες που δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν αλλά ούτε και να διαψευστούν, φέρουν τη Ροδίτισσα τηλεπαρουσιάστρια να είχε επιχειρήσει να πουλήσει τον πίνακα στο νησί μας, πριν από ένα μήνα, αλλά δεν βρέθηκε επιχειρηματίας λόγω της μεγάλης αξίας του, η οποία πιθανότατα να αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμητές έργων τέχνης. Βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η πώληση του πίνακα στη Ρόδο, αναζήτησε αγοραστές στην πρωτεύουσα, απευθυνόμενη και σε ιδιωτικούς αστυνομικούς και παλαιοπώλες.
Πριν από μερικές ημέρες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, είχαν πληροφορίες από ιδιωτικό αστυνομικό ότι, ο πίνακας του Ρούμπενς, «Το κυνήγι του κάπρου», βρίσκεται στη χώρα μας και ότι επιχειρείτο να πωληθεί σε ιδιώτες έναντι 6.000.000 ευρώ. Ενα εκατομμύριο ευρώ φέρεται να είχε υποσχεθεί στον εκτιμητή, ο οποίος θα χορηγούσε τη σχετική βεβαίωση αξίας του πίνακα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιώντας τις πληροφορίες του ιδιωτικού αστυνομικού, εντόπισαν τον παλαιοπώλη και την Ροδίτισσα τηλεπαρουσιάστρια και εμφανίστηκαν σαν υποψήφιοι αγοραστές αρχίζοντας διαπραγματεύσεις. Προχθές το βράδυ, ενώ συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν. Παλαιοπώλης και παρουσιάστρια κρατούνται και ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί η «διαδρομή» του πίνακα από την ημέρα κλοπής του από το μουσείο της Γάνδης μέχρι προχθές.
Εντωμεταξύ, η 40χρονη παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ο 65χρονος αντικέρ, στα χέρια των οποίων βρέθηκε από την Αστυνομία ο πολύτιμος πίνακας οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Η 40χρονη η οποία κατά την προσαγωγή της στον εισαγγελέα είχε καλυμμένο το πρόσωπό της, επέμεινε πως τον πίνακα, της τον δώρισε Ιταλός φίλος της, με τον οποίο είχε σχέσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το δικηγόρο της, πιθανότατα ο Ιταλός γνώριζε πως το έργο είχε κλαπεί από Μουσείο και για αυτό ήθελε να το «ξεφορτωθεί».
Η παρουσιάστρια πάντως αρνείται πως η ίδια γνώριζε κάτι περισσότερο για τον πίνακα, ενώ - όπως ισχυρίζεται - πληροφορήθηκε την αξία του από το συγκατηγορούμενο της αντικέρ, που της είπε ότι «αξίζει πολλά».
Εναντίον των δύο συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τους παρέπεμψε νΆ απολογηθούν σε ανακριτή.
Πιθανότατα τις αμέσως επόμενες ημέρες να έρθουν στο νησί μας αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας προκειμένου να ασχοληθούν σε βάθος με την υπόθεση, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου