Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση βγάζοντας το «Πίρι Ρέις»

http://static.madata.gr/files/tourkiapirireis613_648510181.jpg

Η Αγκυρα στο μεταξύ κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο, βγάζοντας σήμερα το σκάφος «Πίρι Ρέις» στα ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου για έρευνες πετρελαίου, ως απάντηση στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο 12.

Παράλληλα, με αφορμή την κυπριακή γεώτρηση συνεχίζει και τον πόλεμο νεύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά ελικόπτερα που απογειώθηκαν από στρατιωτική βάση στην Κερύνεια παρενόχλησαν – πετώντας σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων – το ελικόπτερο που τροφοδοτεί την πλατφόρμα της εταιρείας Noble Energy. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών, τουρκικά πολεμικά πέταξαν δίπλα σε αεροπλάνο της εταιρείας που εκτελούσε πτήση προς το Λονδίνο, χωρίς ομως να το παρενοχλήσουν. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
«Δεν πιστεύω ότι τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν», δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοινώνοντας την απόφαση για έξοδο του «Πίρι Ρέις». Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η έρευνα θα γίνει στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Κύπρου. Μάλιστα όταν ο Τανέρ Γιλντίζ ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν σημεία στα οποία συμπίπτουν οι τουρκικές έρευνες με εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «ναι, υπάρχουν τέτοια σημεία» και πως αν χρειαστεί θα γίνει έρευνα και εκεί. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, οι έρευνες θα διεξαχθούν στις περιοχές που καθορίζει η συμφωνία που υπέγραψαν προχθές Τουρκία και ψευδοκράτος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτή η δήλωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας παραπέμπει πάντως στην τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη ότι αν χρειαστεί η τουρκική πλευρά θα κάνει έρευνες ακόμη και στον Νότο. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνες τις μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων», υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν στην πρόκληση κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε και τη συνεργασία της Τουρκίας με τη νορβηγική εταιρεία CGGVeritas. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει έρευνες στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας. Η εταιρεία αυτή κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Τουρκία έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), η οποία είναι επικεφαλής των ερευνών, οι πρώτες εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρχίσει από την περασμένη Πέμπτη. Οι έρευνες θα διαρκέσουν μερικούς μήνες.
Από την πλευρά του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών διεξάγει εκστρατεία για την ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων όσον αφορά τη «συμφωνία» που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος και τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που ετοιμάζονται να αρχίσουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο κυπριακό ΥΠΕΞ, ένας από τους στόχους των τουρκικών κινήσεων είναι να αποθαρρυνθούν ξένες εταιρείες από το να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα – εκτός του 12 – οικόπεδα στην κυπριακή Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη. Ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης δήλωσε ότι η διαδικασία θα αρχίσει γρήγορα και πως σε άλλα διπλανά από την «Αφροδίτη» οικόπεδα υπάρχουν περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου