Προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο προαναγγέλλει η Τουρκία

http://nt3.ggpht.com/news/tbn/v5j-s6gbTwKmsM/0.jpgΤην πρόθεση της χώρας του να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποκλεισμού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως διευκρίνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο εθνικό τουρκικό κανάλι TRT, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

«Δεν πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, πρόκειται για μια υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συνείδηση», επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η προσφυγή εντάσσεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η Αγκυρα την Παρασκευή, σε αντίποινα για την άρνηση του εβραϊκού κράτους να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο εννέα Τούρκων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, το Μάιο του 2010.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε επίσης ότι η στάση των ισραηλινών αρχών κινδυνεύει να τις απομονώσει από τις νέες πολιτικές δυνάμεις που γεννιούνται από την «Αραβική Ανοιξη». «Αν το Ισραήλ επιμείνει στις παρούσες θέσεις του, θα κάνει να έλθει ένα ισχυρό αντι-ισραηλινό αίσθημα στην ημερήσια διάταξη εκείνων που στο πλαίσιο της Αραβικής ’νοιξης μάχονται τα δικά τους απολυταρχικά καθεστώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου