"Τσεκούρι" σε 210 επιδόματα του δημοσίου

Έκθεση για το  μισθολόγιο του δημοσίου η οποία «στοχοποιεί» υψηλόμισθους υπαλλήλους, αλλά και καταγράφει τον κυκεώνα των 210 επιδομάτων και των 500 σήμερα ταμείων ασφαλιστικών κρατήσεων αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα.


Το πόρισμα θα αποτελέσει  το πρώτο βήμα για την αλλαγή του μισθολογίου στο δημόσιο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και θα πρέπει να έχουν γίνει νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο.

Εκτιμάται ότι θα είναι η βασική πηγή περικοπής δαπανών αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου που ζητά  το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, δεν θα περιλαμβάνονται προτάσεις για μεταρρύθμιση, αλλά θα γίνεται καταγραφή της κατάστασης:

* Θα υπάρχει σύγκριση μισθών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης με στόχο να δοθεί η  αναγκαία κοινωνική κάλυψη για τις αλλαγές με την αιτιολογία ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν περισσότερα από τους «συναδέλφους» τους στον ιδιωτικό τομέα.

* Καταγράφονται 210 σήμερα επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι του δημοσίου Περιλαμβάνουν από, χρονοεπίδομα οικογενειακές Παροχές,  κίνητρο απόδοσης,  θέσης ευθύνης έως  επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών,  αρχαιολογικών ερευνών,  ρουχισμού, παράστασης,  τροφής,  γάλακτος κλπ.
* Μετρήθηκαν επίσης 547 διαφορετικοί βαθμοί που έχουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι θα επανεξεταστούν με στόχο την .. βραδύτερη εξέλιξη και άρα μισθολογική άνοδο.

* Επίσης έχουν αποτυπωθεί στην Αρχή  28 σήμερα σχέσεις εργασίας με στόχο κάποιες να μπουν στον προκρούστη των περικοπών (μόνιμοι υπάλληλοι, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, ημερομίσθιοι,  σταζ,  αναπληρωτές,  εποχικό προσωπικό κλπ).

Η έκθεση επί των  αποδοχών και της απασχόλησης στο δημόσιο δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσει πλήρη εικόνα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ενιαία Αρχή πληρωμών έχει καταφέρει να ενσωματώσει το ήμισυ του προσωπικού της  απογραφής του 2010 και δεν έχει «φτάσει» ακόμη στις ΔΕΚΟ.

Θα δίδει πάντως μία εικόνα για το περίπλοκο σύστημα μισθών και παροχών, τα συνολικά επίπεδα αποδοχών και την  αναποτελεσματική κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού. Θα φωτογραφίζει  υπηρεσίες και φορείς με πλεονάζουσα απασχόληση με στόχο  σχέδιο μετατάξεων και  αυστηρότερης πολιτικής διατήρησης των συμβασιούχων και ακυρώσεις κενών θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν από το υπάρχων προσωπικό.

Θα αποτελέσει τη βάση για το νέο μισθολόγιο  με στόχο την απλοποίηση της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό Από τον Μάρτιο η Κυβέρνηση θα  δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για μετακινήσεις προσωπικού (προσλήψεις, έξοδοι, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων τμημάτων της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου