Αθ. Τσαυτάρης: Βιβλίο εσόδων-εξόδων για τους μεγαλοαγρότες



«Μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτηρίζει το περιστατικό της Μανωλάδας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος με αφορμή αυτό το συμβάν καταδίκασε «κάθε μορφή βίας» και δήλωσε: «Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας από το Κοινωνικό Ταμείο και στον αγροτικό τομέα, ώστε κάποιος άνεργος που απασχολείται σε προγράμματα ανεργίας να μπορεί να απασχοληθεί και σε αγροτικές εργασίες με την προοπτική να επιλέξει να παραμείνει στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία ενισχύοντας έμμεσα το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Έτσι θα εξυπηρετηθεί ο στόχος αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω του πρωτογενούς τομέα.


»Αυτό θα περιορίσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλείψει την ανάγκη των λεγόμενων "εποχικών εργατών", όπου για ένα μικρό χρονικό διάστημα απαιτούνται πάρα πολλά εργατικά χέρια. Αυτό είναι ένα έντονο πρόβλημα της κοινωνίας και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε μονιμότερα.


»Από την πλευρά του υπουργείου μας γίνονται διαρθρωτικές προσπάθειες και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ σηματοδοτούν ότι όταν κάποιος λέει ότι καλλιεργεί 100 στρέμματα φράουλες, βάσει των στοιχείων που θα έχουμε, θα καλείται να αποδείξει ότι πράγματι ξόδεψε, για παράδειγμα, 100 ευρώ για σπόρους, 200 ευρώ για τα μεροκάματα κ.λπ.


»Κατά συνέπεια θα μπορούμε μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ ή μέσω της δήλωσης ασφάλισης του ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως μέσω της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους αγρότες, να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, το συγκεκριμένο φαινόμενο».


Ο Συνήγορος του Πολίτη


Την ίδια στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί εκ νέου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να διασφαλίσουν ότι:


- Τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι και συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους


- Το σύνολο των εργαζομένων έχουν υπαχθεί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη


- Στα ενοικιαζόμενα στους εργαζόμενους καταλύματα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης


- Οι εργαζόμενοι συναλλάσσονται ελεύθερα στο πλαίσιο της νομιμότητας


- Οι εργοδότες δεν ασκούν οποιαδήποτε μορφή παράνομου ελέγχου στους εργαζομένους μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου