Μια νέα τεχνική για τη μελέτη του εγκεφάλου, χάρη στην οποία φιλοδοξούν να ξεκλειδώσουν κάποια από τα μυστικά του, εφηύραν επιστήμονες στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ: λέγεται «Clarity» («Διαύγεια») και κάνει τον εγκέφαλο πλήρως διάφανο, επιτρέποντας την τρισδιάστατη εξέταση του συνόλου των νευρώνων και των μοριακών δομών του χωρίς καμία τομή.
Προς το παρόν έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στον εγκέφαλο ενός νεκρού ποντικού, αλλά και σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο που είχε διατηρηθεί επί δέκα χρόνια στο εργαστήριο, ενώ κατά τους εφευρέτες της μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα όργανα. Ο δρ Καρλ Ντάισεροθ και η ομάδα του θέλησαν να βρουν έναν τρόπο για να κάνουν ορατά τα «σκοτεινά» σημεία του εγκεφάλου, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια μάζα γεμάτη πτυχώσεις. Αυτό που κάνει τα σκοτεινά σημεία αδιαπέραστα από το φως και άλλες χημικές ουσίες είναι τα λιπίδια. Αυτά όμως συμβάλλουν στο σχηματισμό των μεμβρανών των κυττάρων και δίνουν στον εγκέφαλο τη δομή του, οπότε, εάν αφαιρεθούν, οι εναπομείναντες ιστοί καταρρέουν.
Οι ερευνητές του Στάνφορντ κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα λιπίδια με ένα ειδικό υδροτζέλ (αποτελούμενο κυρίως από νερό). Αυτό που μένει μετά την ειδική επεξεργασία είναι ένας διάφανος εγκέφαλος που διατηρεί κι επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν καθαρά όλες του τις δομές: νευρώνες, ιστούς, διακλαδώσεις, συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, κ.λπ. Εχουν έτσι στη διάθεσή τους μια πλήρη τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αδύνατον να συλλέξουν με άλλες μεθόδους απεικόνισης. Το μυστηριώδες «μαύρο κουτί» που λέγεται εγκέφαλος έχει πλέον «φωτιστεί» και ο δρόμος για την αποκωδικοποίηση της λειτουργίας του έχει ίσως ανοίξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου