Όλα ή τίποτα θέλει η τρόικα



Συνολική λύση απαιτεί η τρόικα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «σπάσει» τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ώστε να παρουσιάσει έστω και τμηματική πρόοδο, και με το δεδομένο αυτό η πρωινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της δεν αναμενόταν να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, αλλά να επαναβεβαιώσει ότι η συνολική εποπτεία των συνομιλιών ασκείται από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη συνομιλία της κυβέρνησης με την τρόικα φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της δεύτερης να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρουν την αισιοδοξία τους ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα δεχτούν τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το φόρο ακινήτων και το αίτημα για περισσότερες δόσεις, καθώς το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τα μέτρα που προτείνονται, ενώ κατ' αρχήν δεκτό φαίνεται να γίνεται και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, σημειώνουν, η τρόικα θέλει όλο το πακέτο, ή όλα μαζί ή τίποτα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τα μέλη της τρόικας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου