Την ώρα που η Τουρκία εκβιάζει και εμπαίζει την ελληνική πλευρά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εγείρει θέμα απόσυρσης της νομοθετικής διάταξης για τον διορισμό των ιμάμηδων στη δυτική Θράκη, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες στη Δι@ύγεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του τζαμιού στον Βοτανικό!
Σε τζαμί, χωρίς μιναρέδες, όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία» (9 Νοεμβρίου 2011), παρουσιάζοντας και τη μακέτα, μετατρέπεται πλέον μετά τη δημοπράτηση το παλαιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού με κόστος που θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ και φυσικά θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα πολύ δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας.
Ειδικότερα, η μελέτη κατασκευής του τζαμιού προβλέπει μία λιτή, διακριτική μετασκευή υπάρχοντος κτιρίου. Ο φέρων οργανισμός θα «ντυθεί» με μεταλλικό σκελετό, που θα συνάδει με το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής. Το εμβαδόν του τεμένους δεν θα ξεπερνά τα 1.000 τ.μ., η χωρητικότητά του θα είναι περίπου 350 άτομα, ενώ δεν θα υπάρχει μιναρές. Η υλοποίησή του θα γίνει με ειδικούς πολεοδομικούς όρους, ενώ η μελέτη προβλέπει «συμμάζεμα» των υπαίθριων χώρων, που έχουν σημαντική λειτουργική σημασία στην ισλαμική πίστη. Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί αυλή, που θα χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς όταν ο εσωτερικός χώρος θα είναι πλήρης, καθώς και χώροι πρασίνου.
Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σήμερα σε αχρησία, εγκαταλειμμένο, καθώς παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει συνεργεία επισκευής των οχημάτων του Οπλου. Μέσα στον χώρο υπάρχουν και πέντε ερειπωμένα κτίρια. Οι εργασίες αναμόρφωσης του χώρου θα φέρουν την υπογραφή των γραφείων Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.
Η κατασκευή του προκαλεί αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της ανέγερσης του τζαμιού, όσο και από ορισμένους ιερείς της Εκκλησίας, όπως ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που έχει προσφύγει νομικά κατά της κατασκευής.
Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. και τέως δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ανεγερθεί τζαμί στη συγκεκριμένη περιοχή τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη. Επιπλέον, εκφράζει τον προβληματισμό του και σημειώνει ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το επίμαχο έργο ο Δήμος Αθηναίων χάνει συντελεστή δόμησης και εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κάλυψη κοινωφελών αναγκών. Το θέμα αναμένεται να τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επιμονή Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Κατάρ, στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, του είχε ζητήσει μετ' επιτάσεως να χτιστεί το τζαμί στην Αθήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Hurriyet» φέρεται ο Ερντογάν να είπε στον Σαμαρά ότι «πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους, δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς, αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας». Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου