Φάκελος «βόμβα» στον Πεπόνη για πολυεθνικές που έδιναν μίζες στην Ελλάδα




Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκονται στοιχεία που αφορούν δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών για την προώθηση των προϊόντων του σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως σας είχαμε πληροφορήσει μέσα από το spirospero.gr πριν μερικές ημέρες.


Πιο συγκεκριμένα:
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, διαβίβασε για έρευνα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που επέβαλαν την τελευταία διετία πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων σε πολυεθνικές εταιρίες που, όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα τους σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.Η προώθηση των προϊόντων γινόταν στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ιατρικών και ορθοπεδικών συσκευών και των φαρμάκων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», οι μίζες προέρχονταν από πέντε πολυεθνικές εταιρίες με σκοπό να προωθηθούν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά.
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5 ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ:
Οι εταιρίες αυτές είναι: η εταιρία καπνικών προϊόντων Alliance One International, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG, η Comverse Technology, η Smith & Nephew – εταιρία ιατρικών συστημάτων, και η Johnson & Johnson – DePuy.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ

Η Alliance One International έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από τα 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ. Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 19,45 εκατ. δολάρια.

Η Daimler AG έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω offshore.

Η Comverse Technology έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες που συνδέονται με τον ΟΤΕ, την περίοδο 2003-2006.

Η Smith & Nephew παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής.

Η Johnson & Johnson – DePuy έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά σε δύο Έλληνες την περίοδο 1997-2006 μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις.

Αμφιβολίες αποτελεσματικότητας

Ερωτήματα γεννιούνται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά και ελέγχει το κράτος τέτοιες υποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Γραφείο Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης (Serious Fraud Office) της Βρετανίας, είχαν ανακοινώσει αυτές τις υποθέσεις ήδη από τον Απρίλιο του 2010 με ευθεία αναφορά στην Ελλάδα.
Αυτές οι αναρτήσεις μπορούν να βρεθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, το CNN, την 1η Απριλίου του 2010, σε δημοσίευμά του με τίτλο «η Daimler θα πληρώσει πρόστιμο 185 εκατομμυρίων δολαρίων για δωροδοκία» αναφέρει την υπόθεση της γερμανικής εταιρίας που φέρεται να έχει ασκήσει τέτοιες πρακτικές σε 22 χώρες. Μέσα στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες.

Το βρετανικό Serious Fraud Office, σε ανάρτησή του με ημερομηνία 8 Απριλίου του 2011, αναφέρει την περίπτωση καταδίκης της DePuy από το Ανώτατο Δικαστήριο για υπόθεση δωροδοκίας στην Ελλάδα, την περίοδο 1998 – 2006, αναφορικά με ορθοπεδικά προϊόντα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τέλος, με ανακοίνωσή του στις 7 Απριλίου του 2011, πληροφορεί ότι έχει καταδικάσει την Comverse Technology, για υπόθεση «δωροδοκίας φυσικών προσώπων συνδεδεμένων με τον ΟΤΕ, μια ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιών».


www.spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου