Με αφανισμό απειλούνται οι κέδροι της Κρήτης

Kινδυνεύουν από τη βόσκηση, ενώ αρκετές φορές καταλήγουν καυσόξυλα στις φωτιές που ανάβουν το καλοκαίρι τουρίστες που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
Με αφανισμό απειλούνται οι κέδροι της Κρήτης

Με αφανισμό απειλούνται οι αμμοθίνες με κέδρους που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life Junicoast, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο συνάντηση εργασίας στο ΜΑΙΧ.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες του προγράμματος οι κέδροι κινδυνεύουν από τη βόσκηση, ενώ αρκετές φορές καταλήγουν καυσόξυλα στις φωτιές που ανάβουν το καλοκαίρι τουρίστες που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
Αμμοθίνες με κέδρους στην Κρήτη υπάρχουν στο νομό Χανίων στο Κεδρόδασος στο Ελαφονήσι, στα Φαλάσαρνα, στη Γαύδο και στη νήσο Χρυσή στην Ιεράπετρα και είναι προστατευόμενοι οικότοποι του δικτύου Natura 2000.
Το πρόγραμμα JUNICOAST “Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus (κέδρου) στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)” (LIFE07NAT/GR/000296) είναι μία από τίς έξι προτάσεις που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE+ 2007-2013 για το περιβάλλον.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προστασία του οικοτόπου των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus. Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία των οικοτόπων 92/43 (Habitats Directive), οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Juniperus αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*). Η κατανομή του οικοτόπου αυτού στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στα νότια της χώρας. Το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με όλες τις γνωστές τοποθεσίες του οικοτόπου στις περιοχές της Κρήτης και του Νότιου Αιγαίου που ανήκουν στο Ελληνικό δίκτυο ΦΥΣΗ 2000.
Ολες οι δράσεις του προγράμματος θα εφαρμοστούν στις περιοχές της Κρήτης στις οποίες απαντάται ο ανωτέρω οικότοπος και οι οποίες καλύπτουν περίπου το 54% του οικοτόπου αυτού στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι δράσεις διάδοσης-διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα περιλαμβάνουν και την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για μια ευρύτερη προστασία και αποκατάσταση του οικοτόπου.
Το πρόγραμμα αυτό μέσω της Εθνικής, πολύ-συμμετοχικής επικοινωνιακής στρατηγικής στοχεύει στην προώθηση συγκεκριμένων δράσεων προστασίας, στην διάδοση της εμπειρίας, στην προώθηση και εκπαίδευση σχετικά με τις τεχνικές και τις μεθόδους σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, διασφαλίζοντας την ευρύτερη προστασία του οικοτόπου αυτού σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα JUNICOAST έχει την μορφή επιδεικτικού προγράμματος (demonstration project) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και η διάρκειά του είναι 4 χρόνια.

Αύριο Παρασκευή η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος θα επισκεφθεί τον οικότοπο των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων στο Κεδρόδαασος.

neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου