Στο φως σπάνιο ξύλινο ειδώλιο αλλά και τμήματα αγγείων, κατά τη διάνοιξη τομής για την κατασκευή αποστραγγιστικού φρέατος ομβρίων
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το ξύλο εκτεταμένα. Αν σήμερα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου αντικείμενα λατρείας ή καθημερινής χρήσης, αυτό οφείλεται στο ότι το ξύλο, ως οργανικό υλικό, αποσυντίθεται. Απαιτούνται συνθήκες ακραίας ξηρασίας ή ακραίας υγρασίας και φυσική αντισηψία, ώστε να διασωθεί κάτι.
Στους βάλτους της Βραυρώνας βρέθηκε πριν από λίγο καιρό ένα ξύλινο ειδώλιο και ένα μεγάλο κομμάτι από ξύλινη σόλα. Ο ποταμός Ερασίνος, που πλημμυρίζει τον αρχαιολογικό χώρο μετατρέποντας τα εδάφη σε βαλτώδη, βοήθησε να διατηρηθούν και αυτά, όπως και άλλα ειδώλια και σκεύη, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο εντοπισμός έγινε στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου "Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και συντήρηση της στοάς του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα".
Το έργο πραγματοποιείται με αυτεπιστασία από τη Β' ΕΠΚΑ. Κατά τη διάνοιξη τομής για την κατασκευή αποστραγγιστικού φρέατος ομβρίων στον χώρο δυτικά της στοάς εντοπίστηκε τμήμα πιθανώς αποθέτη, με πληθώρα σπάνιων αναθημάτων, όπως αναφέρει στο "Εθνος" η αρχαιολόγος Μαρία Στάθη. Ηρθαν στο φως "αποσπασματικά ειδώλια των αρχαϊκών χρόνων και αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού, δύο ακέραια χάλκινα κάτοπτρα, ληκύθια, τμήματα πυξίδων και άλλων αγγείων του 5ου αι. π.Χ.".
Το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ένα ξύλινο ειδώλιο πεπλοφόρου γυναικείας μορφής του α' μισού του 5ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν, επίσης, ξύλινα τμήματα αγγείων, κυρίως σώματα και πώματα κυλινδρικών πυξίδων (αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για καλλωπισμό και φύλαξη κοσμημάτων), καθώς και σανιδόμορφα τεμάχια ξύλου. Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως δύο ξύλινα καττύματα (σόλες) υποδημάτων, τμηματικά σωζόμενα με περίτεχνη διακόσμηση εγχάρακτων μοτίβων. Ανάμεσα στα ευρήματα εντοπίστηκαν και βοτανικά είδη. Τα ξύλινα ευρήματα καθαρίζονται και αφού συντηρηθούν, πιθανώς θα εκτεθούν. Η μικρή τομή (μόλις 2 επί 2 μ.) δεν επιτρέπει προς το παρόν στους επιστήμονες να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Αγγελική Κώττη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου