S&P και Goldman Sachs: Εφιαλτικά σενάρια για νέα ύφεση… παντού



S&P και Goldman Sachs: Εφιαλτικά σενάρια για νέα ύφεση… παντού
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ισχυρό κίνδυνο ύφεσης με διπλό πάτο λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές και της αναμενόμενης επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, προειδοποιεί σε σημερινό της report η Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει χαρακτηρικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την περιοχή της Ευρώπης, κ. Jean-Michel Six , η πιθανότητα μιας νέας ύφεσης στη Δυτική Ευρώπη τον επόμενο χρόνο αγγίζει το 40% περίπου, αν και στο βασικό σενάριό του ο οίκος συνεχίζει να αναμένει πολύ χαμηλή ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε τρίμηνα .

Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου είναι ανάπτυξη της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2012, από 1,5% που ήταν η πρηγούμενη ( και πολύ πρόσφατη ) εκτιμησή του, και για τη Βρετανία εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα βρεθεί στο 1,7% το 2012, λίγο χαμηλότερα από το 1,8% που ήταν η πρόβλεψη του οίκου τον περασμένο Αύγουστο.

Και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs κ.κ., Jan Hatzius και Dominic Wilson, προχώρησαν από την πλευρά τους, σε μείωση των εκτιμήσεών τους για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2011 και του 2012 , υπογραμμίζοντας πως η ύφεση θα χτυπήσει την πόρτα της Γερμανίας και της Γαλλίας και πως βλέπει επίσης 40% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, οι προβλψεις του οίκου τοποθετούνται στο 3,8% φέτος και στο 3,5% το 2012, από 3,9% και 4,2% πριν.

Σε ότι αφορά στην ευρωζώνη, αναμένουν την ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος και στο 0,1% το 2012, με την ύφεση - δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - να κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 2012.

Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν κατά 1,7% φέτος και κατά 1,4% το 2012, από 2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου. Όπως αναφέρεται, ο λόγος αυτής της υποβράθμισης είναι το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο οικονομικό σοκ στις ΗΠΑ από την επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Αυτό μπορεί να αφαιρέσει περίπου 1% από την αμερικάνικη ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, ενώ ο κίνδυνος για ύφεση αυξάνεται στο 40%. Όπως, πάντως, επισημαίνεται, εάν, όντως, οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, θα είναι μία ήπια ύφεση.

Σε ότι αφορά στην Ευρωζώνη, σημειώνει ότι η κρίση έχει ενταθεί σημαντικά και τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα σε ότι αφορά το μέτωπο της ανάπτυξης. Η αύξηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει κι άλλο την πολιτική ρευστότητας αυτόν τον μήνα και η αδυναμία της οικονομίας θα την οδηγησει να μειώσει τα επιτόκια στο 1% μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η Goldman τονίζει, παράλληλα, πως αναμένει μέσα στα επόμενα τρίμηνα μία ήπια ύφεση σε Γερμανία και Γαλλία καθώς και μία πολύ πιο βαθιά επιβράδυνση-ύφεση, στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ενώ «κόβει» σημαντικά τις εκτιμήσεις της για το ευρώ, το οποίο το «βλέπει» πλέον στο 1,38 έναντι του δολαρίου στα τέλη ου 2011.

Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου