Στους δρόμους και οι Ιταλοί

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στήριξαν την 8ωρη γενική απεργία που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας. Επιθέσεις με αβγά κατά τραπεζών

Πορεία απεργών περνά έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη
Πορεία απεργών περνά έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους των ιταλικών πόλεων για να στηρίξουν την 8ωρη γενική απεργία που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας Cgil, ενάντια στα μέτρα λιτότητας ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Η Ρώμη επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του δημόσιου χρέους της που φτάνει το 1,9 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η κινητοποίηση των εργαζομένων είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μερικές ώρες πριν η Κάτω Βουλή συνεδριάσει για να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και να περάσει έτσι το νομοσχέδιο για έγκριση από την Ανω Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Τορίνο ξέσπασαν μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ στη Νάπολη τραυματίστηκαν αστυνομικοί και πετάχτηκαν αβγά και βεγγαλικά εναντίον της Τράπεζας της Ιταλίας.
Στο Μιλάνο πετάχτηκαν αβγά και βόμβες καπνού κατά των κεντρικών γραφείων της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας της Unicredit και στο Παλέρμο οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των μικρότερων συνδικάτων (Cisl και Uil) που δεν στήριξαν την απεργία με την πρόφαση ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν υπερβολική αφού σύμφωνα με τους επικεφαλής τους "κανείς δεν θέλει να αρχίσει να απολύει ανεξέλεγκτα τους εργαζόμενους".
Από την πλευρά της πάντως η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, που συμμετείχε στην πορεία της Ρώμης, τόνισε: "Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σαφή εικόνα σχετικά με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της, γι' αυτό τα μέτρα πρέπει να ξανασυζητηθούν με στόχο την ανακατανομή του οικονομικού βάρους συνολικά. Οσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα πρέπει να αρχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη".
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, παρότι έχει αφαιρέσει αρκετές από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο ύστερα από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον ΦΠΑ από 20% σε 21% και να προσπαθήσει να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση που θα εντάσσει στο σύνταγμα της χώρας τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως ακριβώς είχαν προτείνει μέσα στον Αύγουστο Μέρκελ και Σαρκοζί.
Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν είναι και αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, μέτρο που η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει από το 2014!
Για όλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.
Αγανακτισμένοι - συνδικάτα
Νέες κινητοποιήσεις στην Ισπανία
Χιλιάδες Ισπανοί αγανακτισμένοι (Indignados) μαζί με μέλη των συνδικάτων CCOO και UGT διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Μαδρίτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές δαπάνες. Η κινητοποίηση των Indignados είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από την Πλάθα Θιμπέλες και θα κατέληγε στην πλατεία - σύμβολο του κινήματός τους, την Πουέρτα δελ Σολ. Η συγκέντρωση ήταν η απάντηση στη σημερινή συζήτηση στην Ανω Βουλή του νομοθετήματος που εισάγει στο σύνταγμα τον "χρυσό κανόνα" Μέρκελ - Σαρκοζί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου