Αποποινικοποιείται η κατοχή ναρκωτικών για τους χρήστες

http://img.protothema.gr/920E4F3955294734E81E073F1B0CD78E.jpg
Με ανοικτό ακόμη το θέμα του ορισμού του εξαρτημένου χρήστη ναρκωτικών το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με το οποίο αποποινικοποιείται η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών όταν αυτή δικαιολογείται μόνο για αποκλειστική χρήση.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει μπορέσει ακόμη να… δώσει τον ορισμό του χρήστη, ο οποίος δεν θα τιμωρείται ποινικά για την εξάρτησή του αλλά θα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά, όπως τόνισε ο κ. Παπαιωάννου.
Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι περιπτώσεις εκείνες χρηστών που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και ποιο θα είναι το πλαφόν στις ουσίες που εκείνοι μπορεί να κατέχουν ώστε να θεωρηθούν χρήστες, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι την ευθύνη για αυτό θα την έχουν τα δικαστήρια. Δηλαδή, όταν η υπόθεση θα φθάνει στο ακροατήριο, οι δικαστές θα αποφασίζουν κατά περίπτωση, ποιος είναι πράγματι είναι χρήστης και ποιος έχει προχωρήσει και σε άλλα «μονοπάτια» όπως η εμπορία.
«Για το θέμα αυτό υπήρξε μειοψηφία, για παράδειγμα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζήτησε να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα των ουσιών» είπε ο κ. Παπαϊωάννου και προσέθεσε: «Προς το παρόν το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή που θα αποφασίζει ξεχωριστά κατά περίπτωση. Το θέμα είναι δύσκολο και θα λάβουμε την τελική απόφαση μετά το τέλος του δημόσιου διαλόγου».
Με τις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι 1000 ευρώ, όποιος καλλιέργεια δενδρύλλια κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνο για ατομική του χρήση και έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.
Ηπιότερη μεταχείριση για το «κέρασμα»
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ηπιότερη μεταχείριση του δράση για διακίνηση μικροποσοτήτων. Ειδικότερα, ως πλημμελήματα θα αντιμετωπίζονται η προμήθευση από χρήστη ή το «κέρασμα» ουσιών από το χρήστη σε οικείο του πρόσωπο. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι λόγοι της ηπιότερης αυτής μεταχείρισης είναι, μεταξύ των άλλων, η μικρή επικινδυνότητα της συμπεριφοράς αυτής σε συνδυασμό με την πιεστική ανάγκη για εξασφάλιση της καθημερινής δόσης του!
«Δεν επιδοκιμάζουμε τη χρήση»
Ο κ. Παπαιωάννου τόνισε ότι η πολιτεία δεν επικροτεί τη χρήση αλλά προσπαθεί να προσφέρει τους εξαρτημένους θεραπεία. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά χρήσης ουσιών, μετράει όμως τους περισσότερους θανάτους, περίπου 300 κάθε έτος.
Το 50% των κρατουμένων είναι για ναρκωτικά και η χώρα μας έχει το αυστηρότερα σύστημα ποινών στην Ε.Ε. «Το σύστημά μας οδηγεί πολλούς στη φυλακή και όχι στα θεραπευτικά προγράμματα» ανέφερε ο υπουργός και προανήγγειλε σχέδιο δράσης και διάλογο με την Εθνική Σχολή Δικαστών ώστε να αλλάξει η υπάρχουσα νοοτροπία που θέλει «τα ελληνικά δικαστήρια να προτιμούν την ποινική μεταχείριση και να αγνοούν τα θεραπευτικά μέτρα». Ήδη, σε 17 φυλακές της χώρας λειτουργούν ισάριθμα θεραπευτικά κέντρα.
Αυστηριοποίηση για μεγαλέμπορους
Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται αυστηρότερη καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης αλλά «με προσεκτικότερο διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις». Ακόμη, προβλέπεται κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 50.000 ευρώ έως 500.00 ευρώ για διακίνηση από υπάλληλο που νόμιμα ασχολείται με τα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι φυλακών, φαρμακοποιοί, γιατροί, κ.ά.
Διάγνωση της εξάρτησης
Διαβλητό αποδεικτικό μέσο, χαρακτήρισε ο κ. Παπαϊωάννου την έκθεση πραγματογνωμοσύνης η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θεωρείται ως το μέσο εκείνο που θα αποδείξει την εξάρτηση ή μη κατηγορουμένου.
Έτσι, με τις νέες διατάξεις ισότιμη με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα θεωρείται και η ύπαρξη και άλλων αποδεικτικών μέσων για τη διάγνωση της εξάρτησης ή μη του κατηγορουμένου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του σε θεραπευτικά προγράμματα ή τη χορήγηση υποκατάστατων ακόμη και την συμμετοχή του σε προγράμματα περίθαλψης για ασθένειες που συνδέονται με τη χρήση, όπως aids, ηπατίτιδα, κ.ά.
Για Ελεγκτικό Συνέδριο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει μετά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, ότι για το «φιάσκο» με την καθυστέρηση στη διανομή  των σχολικών βιβλίων, ευθύνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει λάβει από την υπουργό, αναφορά και φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. «Από την αναφορά εξεπλάγην αρνητικά για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αύριο έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του, κύριο Καραβοκύρη και θα ενημερωθώ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Για το ωράριο των δικαστηρίων
Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το ρατσισμό στο οποίο – όπως είπε – έχουν επέλθει αλλαγές. Επιπλέον, προανήγγειλε  επισκέψεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας για θέματα που αφορούν στους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει ξεκινήσει διάλογο με ενώσεις για το θέμα της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, ζήτημα που στο παρελθόν είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές και δικηγόρους. «Τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το ωράριο αυτό δεν βγαίνει» ανέφερε ο υπουργός.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα για το σχέδιο νόμου "Κώδικας νομων για τα ναρκωτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου