Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι το «σκουπιδαριό» σε τροχιά γύρω από τη Γη θα αρχίσει σύντομα να προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν τη NASA ότι η ποσότητα «διαστημικών σκουπιδιών», που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (National Research Council), τα απορρίμματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μοιραίες ζημιές σε διαστημόπλοια, ή να καταστρέψουν πολύτιμους δορυφόρους. Οπότε, το αίτημα του Συμβουλίου είναι να θεσπιστούν διεθνείς κανόνες για τον περιορισμό τους και να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω σε μέσα περισυλλογής, όπως μαγνητικά «δίχτυα» και γιγαντιαίες «ομπρέλες».
Στα υλικά που βρίσκονται σε τροχιά συμπεριλαμβάνονται από μικροσκοπικά κομμάτια οχημάτων μέχρι ολόκληρα τμήματα πυραύλων και παροπλισμένοι δορυφόροι. Το συμπέρασμα περί οριακού σημείου εξήχθη μέσω της χρήσης μοντέλων υπολογιστών, τα οποία έδειξαν ότι τα μεγάλα κομμάτια σε τροχιά συγκρούονται μεταξύ τους και οξύνουν το πρόβλημα.
Τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει κάποια ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο δύο περιστατικά λειτούργησαν εξαιρετικά αποθαρρυντικά: το πρώτο ήταν η δοκιμή ενός όπλου κατά δορυφόρων από την Κίνα, το οποίο κατέστρεψε έναν παλιό δορυφόρο. Ως αποτέλεσμα της δοκιμής, προέκυψαν περίπου 150.000 νέα κομμάτια, διαμέτρου μεγαλύτερης του ενός εκατοστού. Επίσης, δύο χρόνια αργότερα, δύο δορυφόροι- ένας παροπλισμένος και ένας ενεργός συγκρούστηκαν σε τροχιά, «παράγοντας» ακόμη περισσότερα συντρίμμια.
«Αυτά τα δύο περιστατικά από μόνα τους διπλασίασαν τον αριθμό των απορριμμάτων σε τροχιά γύρω από τη Γη, ουσιαστικά ακυρώνοντας όλες μας τις προσπάθειες κατά τα τελευταία 25 χρόνια» είπε ο Ντόναλντ Κέσλερ, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που διεξήγε την έρευνα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22.000 κομμάτια σε τροχιά αρκετά μεγάλα για να εντοπιστούν και παρακολουθηθούν από το έδαφος, αλλά τα μικρότερα αντικείμενα είναι επίσης ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Κατά καιρούς, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αναγκαστεί να κάνει ελιγμούς για να αποφύγει κάποια από αυτά τα απορρίμματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη μας σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 28.164 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ένα τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούνιο, με το εξαμελές πλήρωμα να καταφεύγει στις κάψουλες διάσωσης και να ετοιμάζεται για έκτακτη εκκένωση του σταθμού.
«Έχουμε χάσει τον έλεγχο του περιβάλλοντος» λέει σχετικά ο Κέσλερ, ο οποίος έχει εργαστεί και για τη NASA.
Αν και στη μελέτη δεν προτείνονται κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, γίνεται παραπομπή σε παλαιότερη μελέτη της DARPA ( Defence Advanced Research Projects Agency), στην οποία γίνονταν διάφορες προτάσεις, όπως η χρήση ειδικών «καμακιών» και «διχτυών» καθώς και μίας ομπρελόσχημης συσκευής που θα περισυνέλλεγε τα απορρίμματα, τα οποία στη συνέχεια είτε θα έριχνε προς τη Γη για να καούν κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, είτε θα μετακινούσε σε υψηλότερη, ασφαλέστερη τροχιά.
πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου