Προς υποβάθμιση των στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων με Ισραήλ προχωρεί η Τουρκία, μετά την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την περσινή επιδρομή σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια προς την λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία αντέδρασε με το να αποσύρει τον πρέσβη της από το Ισραήλ. Τονίζει παράλληλα πως θα θέσει σε εφαρμογή το ''σχέδιο Β'' με κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αν η χώρα επιμείνει να μην ζητάει συγγνώμη.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, δήλωσε πως ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο των ''Νιού Γιορκ Τάιμς'', είναι απαράδεκτα. Είπε επίσης πως εκτός από την απόσυρση του Τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ, θα αναστείλει κάθε είδους στρατιωτική συμφωνία.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε, επίσης, πως δέχεται την παρουσία ενός και μόνον Ισραηλινού διπλωμάτη με βαθμό Β’ γραμματέα, επισημαίνοντας πως το σύνολο του διπλωματικού προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα μαζί με τις οικογένειες των διπλωματών θα πρέπει να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος.
Η μονομερής αυτή απόφαση της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις της με το Τελ Αβίβ οφείλεται, κατά τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω της εφημερίδας «New York Times» για το περιεχόμενο της έκθεσης του Ο.Η.Ε., το οποίο αφορά στην υπόθεση της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά του «Στολίσκου της Ελευθερίας» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο του 2010.
Στην έκθεση, ο ΟΗΕ, χαρακτηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ κατά του στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα ακτιβιστές, οκτώ Τούρκοι, και ένας Αμερικανός τουρκικής καταγωγής, «υπερβολική και παράλογη», ωστόσο, ο ισραηλινός αποκλεισμός προστίθεται, ήταν νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου.
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ, «η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ, σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ήταν υπερβολική και παράλογη» Στο κείμενο προστίθεται, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων «ενήργησε απερίσκεπτα, στην προσπάθειά του να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό» γύρω από τη Γάζα.
Από πλευράς Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, συγκάλεσε εσπευσμένως το υπουργικό του συμβούλιο προκειμένου να μεθοδευθεί η επίσημη απάντηση των ισραηλινών στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.
Αντέδρασε και η Χαμάς
Η Χαμάς κάνει λόγο για άδικη και δυσανάλογη επίθεση του Ισραηλινού ναυτικού κατά του στολίσκου.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε πως, «''Η έκθεση του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση κατά του (τουρκικού πλοίου) Mavi armara είναι άδικη και δυσανάλογη. Επιτρέπει στη δύναμη κατοχής (το Ισραήλ) να αποποιείται των ευθυνών της.''
Ωστόσο στην έκθεση αυτή αναφέρεται επίσης ότι ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου