Πώς φτάσαμε στο φιάσκο με τα βιβλία

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/6AB89BE860B109D73AB33305B62128C0.jpg  
«Γιατί δεν αντιδράσατε εγκαίρως δημοσιοποιώντας το πρόβλημα που είχε προκύψει εφέτος με τα σχολικά βιβλία;». Αυτή ήταν η ερώτηση που δεχόταν επανειλημμένως τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Οι απαντήσεις που έδωσε ήταν απολογητικές. Μπορεί οι σύμβουλοι της υπουργού να δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι « εμείς δεν δημοσιοποιούμε τα προβλήματα,αλλά τα λύνουμε » και ότι...
« κάναμε ένα επικοινωνιακό λάθος από σεβασμό προς το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας », αλλά η γεύση που άφησε η ιστορία στο επιτελείο της ήταν πικρή. «Το σύστημα δεν στηρίζεται στα βιβλία αλλά στους ανθρώπους» λέει από την άλλη πλευρά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γ.Κουμέντος. «Το βασικό είναι να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στις τάξεις, και εφέτος θα υπάρχουν» δηλώνει. Την ίδια στιγμή όμως πρώην υφυπουργός κυβέρνησης του ΠαΣοΚ- ο μοναδικός που είχε καταφέρει στη θητεία του να ανοίγουν τα σχολεία με την αυτονόητη υποχρέωση να βρίσκονται και τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους εκπληρωμένη- σχολιάζει το θέμα λέγοντας: «Είναι κρίμα,έπειτα από τόσο κόπο με τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης , το κλίμα να βαραίνει τώρα κατ΄ αυτόν τον τρόπο στο υπουργείο Παιδείας...».



Δεν φταίει κανείς...
Εφέτος, δύο διαγωνισμοί που δεν πέτυχαν, μία καθυστέρηση που δεν είχε προβλεφθεί, ένας Εκπαιδευτικός Οργανισμός που υπολειτουργούσε, οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση τα σχολεία της χώρας.

Η εικόνα; Αύριο, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα φύγουν χωρίς βιβλία. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει ούτε το 10% των βιβλίων. Πίσω από αυτή την εικόνα; Αλληλοκατηγορίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η υπουργός Παιδείας καταγγέλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τραγικές καθυστερήσεις στη νομική εκκαθάριση των διαγωνισμών για την προμήθεια χαρτιού, το Ελεγκτικό Συνέδριο απαντά ότι έκανε τη δουλειά του και εφάρμοσε τους νόμους, η Ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καταγγέλλει «πρόβα τζενεράλε» της κυβέρνησης για την εφαρμογή του e-book (ηλεκτρονικού βιβλίου) στα σχολεία- που θα ρίξει σχεδόν στο ναδίρ το κόστος της εκτύπωσης των βιβλίων. Και αυτό καθώς τυπώνονται κάθε χρόνο περίπου 42 εκατομμύρια αντίτυπα για 1.200 τίτλους βιβλίων. Κόστος που ξεπερνάει τα 10.000.000 ευρώ. Στην εκδοχή των dvds το ποσό αυτό «πέφτει» στα 220.000 ευρώ.


Πάντως, οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας και για τη σωστή οργάνωση των σχολείων εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς έχουν κάθε λόγο τις τελευταίες ημέρες να μη βγαίνουν από τα γραφεία τους. Οι γονείς των μαθητών αναζητούν ήδη σχολικά βιβλία στα βιβλιοπωλεία, ενώ στο «αλαλούμ» που ξεκίνησε αναζητούν λύσεις και οι δήμοι. Το πρόβλημα δεν αναμένεται να ξεπεραστεί πριν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Οι Σχολικές Επιτροπές- οι οποίες διαχειρίζονται τα κονδύλια για την κάλυψη των παγίων αναγκών των σχολείων- και όχι οι γονείς θα πληρώσουν τις φωτοτυπίες και τα dvds που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές εφέτος, δηλώνει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ.
Β. Κουλαϊδής - για τον οποίο ακούστηκαν φήμες περί παραίτησής του τις προηγούμενες ημέρες. Ο ίδιος δηλώνει μιλώντας προς το «Βήμα» ότι εφέτος δεν είχε καμία σχέση με το θέμα της προμήθειας των βιβλίων, παρ΄ ότι είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου και ένα τέτοιας τάξεως ζήτημα είναι αδύνατον να του είχε «ξεφύγει». Τις φήμες περί παραίτησής του ωστόσο τις διέψευσε.


Συναγερμός στο παρά πέντε
Τι ακριβώς συνέβη στο θέμα των σχολικών βιβλίων; Οπως λένε εκπαιδευτικοί, το πρόβλημα ξεκίνησε με την κατάργηση του ΟΕΔΒ μεσούσης της περυσινής σχολικής χρονιάς. Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων αντικαταστάθηκε από το Ινστιτούτο «Διόφαντος». Ετσι η διαδικασία για την προμήθεια των βιβλίων ξεκίνησε εφέτος με έναν Οργανισμό που υπολειτουργούσε. Με υπαλλήλους που δεν ξεπερνούσαν τους 40, μαζί με το τεχνικό προσωπικό, από τους 100 που δούλευαν στο παρελθόν, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΕΔΒ κ. Μ.Λυκόπουλος.

Ως εκ τούτου, όπως λέει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας,
«τον Δεκέμβριο του 2010 συνταξιούχοι μπαινόβγαιναν, οι διαδικασίες ξεχείλωναν...Για να είναι τα βιβλία στη θέση τους τον Σεπτέμβριοοι μηχανές εκτύπωσης πρέπει να δουλεύουν στο φουλ στις αρχές της άνοιξης...». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δύο ακυρωτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις οποίες προέκυπταν υπερκοστολογήσεις και τυπικές παρατυπίες (σύνθεση επιτροπών στον ΟΕΔΒ από υπαλλήλους που ήταν συνταξιούχοι), δημιούργησε τελικά ένα εκρηκτικό μείγμα.

Οι διαδικασίες για την προμήθεια χαρτιού ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010. Τον Μάρτιο του 2011 στέλνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η πρώτη πράξη για έλεγχο, η οποία απορρίπτεται. Ο ΟΕΔΒ ζητεί την ανάκλησή της και η πρότασή του απορρίπτεται εκ νέου. Η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάνει δυόμισι να καθαρογραφεί. Παραδίδεται στις 19 Ιουλίου στο υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα πιέζει με επιστολές και τηλεφωνήματα τους ανώτατους δικαστές να προχωρήσουν γρήγορα τη διαδικασία, χωρίς όμως να βγει ανοικτά να καταγγείλει τις καθυστερήσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραμματισμό του. Ως και τον Αύγουστο κανείς δεν μαθαίνει την εξέλιξη του προβλήματος. Γίνεται προσπάθεια απευθείας ανάθεσης την οποία εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.


Ετσι φτάσαμε στις 26 Αυγούστου, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. Τότε χτυπάει επικοινωνιακός συναγερμός. Η έγκριση της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης γίνεται τελικά αποδεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποτέλεσμα; Το έργο τελικά το παίρνουν οι ίδιες εταιρείες, όπως και κάθε χρόνο, απλώς το πληρώνουμε ακριβότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου