Από ρεκόρ σε ρεκόρ η αμόλυβδη-Σε απόγνωση οι οδηγοί


Πέρα από κάθε λογική κινείται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η μέση τιμή της οποίας αναρριχήθηκε στο 1,64 ευρώ το λίτρο, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν καθημερινά το αυτοκίνητό τους.
Όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, φθηνότεροι νομοί είναι η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Αττική, η Δράμα και η Ξάνθη με τιμές που ξεκινούν από 1,603 ευρώ, ενώ ακριβότερες περιοχές είναι η Χίος, η Σάμος, το Ρέθυμνο, το Λασίθι και η Κεφαλονιά, όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,755 ευρώ.
Ωστόσο η αισχροκέρδεια, που παρατηρείται στην μεταφορά και διάθεση των καυσίμων, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων σε επίπεδα του 1.80 ευρώ το λίτρο, ιδίως στην Κρήτη.
Η διεθνής τιμή της αμόλυβδης έχει ακριβύνει κατά 130 δολάρια στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω των εξελίξεων στις αραβικές χώρες.
Πάντως οι βενζινοπώλες αποδίδουν την τρελή κούρσα της αμόλυβδης στις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που ακρίβυνε τη βενζίνη κατά 50 λεπτά.
Να σημειωθεί ότι, σχεδόν έξι λεπτά το λίτρο αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που διαμορφώνεται (μέσος όρος πανελλαδικά) στα 84,5 λεπτά, από 78,6 πριν δύο μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου ξεκινούν από 82,5 λεπτά στο Κιλκίς και κλιμακώνονται ως 89,9 λεπτά στην Κεφαλονιά.
Την άμεση επιβολή πλαφόν ανώτερης τιμής σε όλα τα είδη καυσίμων ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος διότι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της: ''η άνοδος στις τιμές των καυσίμων δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις και πλήττει τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να προμηθευτούν βενζίνη για τις μετακινήσεις ή πετρέλαιο για τη θέρμανση τους''.
Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι, παρακολουθεί την αγορά καυσίμων αλλά απέφυγε να απαντήσει σχετικά για την επιβολή πλαφόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου