Στο "μικροσκόπιο" της ΔΗ.ΣΥ τα αγροτικά προβλήματα

Η διεξοδική συζήτηση επικεντρώθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στους παραγωγούς και παραμένουν άλυτα ενώ εκτιμήθηκε και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και την επίσκεψη Σκανδαλίδη στο νομό.
Στο "μικροσκόπιο" της ΔΗ.ΣΥ τα αγροτικά προβλήματα


Συνάντηση με το βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη είχαν, το πρωί, στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ηράκλειο, τα στελέχη της ομάδα πρωτοβουλίας του αγροτικού τομέα.
Η διεξοδική συζήτηση επικεντρώθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στους παραγωγούς και παραμένουν άλυτα, εξαιτίας της κυβερνητικής ασυνέπειας, ενώ εκτιμήθηκε και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και την επίσκεψη του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στο νομό.
Τα στελέχη της ομάδας πρωτοβουλίας του αγροτικού τομέα Ηράκλειου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Μανούσος Κριαράς, Διονύσης Καψάλης και Γιάννης Φουντουλάκης, μαζί με τον κ. Αυγενάκη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι Κρήτης αγρότες κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τις πράξεις.
Αρχής γενομένης από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος, ενώπιον των αγροτοσυνδικαλιστών, είχε αναφέρει ότι, πριν το Πάσχα, θα έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών, πλέον, τίθεται σε αμφιβολία αν αυτή η δέσμευση θα είναι και υλοποιήσιμη για συγκεκριμένους λόγους. Όπως ειπώθηκε:

-Το σχετικό σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκφραστούν όλες οι πλευρές και να καταθέσει και η Δημοκρατική Συμμαχία τις θέσεις και τις απόψεις της .

-Αυτή η καθυστέρηση ερμηνεύεται ως «αποφυγή της διαβούλευσης» προκειμένου με διαδικασίες εξπρές να ψηφιστεί το σχετικό σχέδιο νόμου κάτι το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον τομέα αγροτικού της Δημοκρατικής Συμμαχίας .
-Επιπλέον προβληματίζει το γεγονός αν ο κ. Σκανδαλίδης εντέλει δεσμεύτηκε για κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφαρμόσει, ακόμα και λόγους διαφωνίας των ίδιων του, των υπηρεσιών.
Η θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί τόσο προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης όσο και με επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος αλλά και με τις τοποθετήσεις της προέδρου κ. Ντόρας Μπακογιάννη και στην πρόσφατη περιοδεία της στην Κρήτη.
Η θέση του κόμματος είναι η εξής: «Οι σημερινές δομές των συνεταιρισμών και όλου του κινήματος που άνθισε τη δεκαετία του ‘80 και έχει διαμορφωθεί όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι έχουν κάνει τον κύκλο τους και δεν έχουν πλέον τίποτα να προσφέρουν στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου ενίσχυσης βασισμένο σε ιδιωτικά κριτήρια και σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνιστικότητας της αγοράς και λειτουργίας του πρωτογενή τομέα με μικρότερες ευέλικτες, αποδοτικότερες και στοχευμένες ομάδες παραγωγών. Οποιαδήποτε σκέψη του υπουργείου για πιθανή οικονομική ενίσχυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι ακράδαντα πιστεύουμε ότι η οικονομική ενίσχυση τη δεδομένη στιγμή πρέπει να έχει τελικό και αποκλειστικό αποδέκτη χωρίς κανένα ενδιάμεσο τον ίδιο τον παραγωγό, διότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν το πρόβλημα και όχι οι ενδιάμεσοι».
Σημαντική, εξίσου, θεωρείται και η πρωτοβουλία που πάρθηκε για την κατάθεση παγκρήτιας πρότασης για τον πρωτογενή τομέα στο προσυνέδριο του κόμματος στη Λάρισα που θα διεξαχθεί στις 9 Απριλίου και θα επικεντρωθεί σε αυτά τα ζητήματα.
Η ομάδα πρωτοβουλίας του αγροτικού τομέα Ηρακλείου, τις επόμενες ημέρες, θα έρθει σε επαφή με όλες τις ομάδες πρωτοβουλίας πρωτογενή τομέα των υπόλοιπων νομών του νησιού προκειμένου να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αγγίζει και θα αφορά εξατομικευμένα όλες τις ομάδες παραγωγών, τους καλλιεργητές , τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους τους νέους αγρότες τους βιοκαλλιεργητές.
Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη τύπου για όλα αυτά τα ζητήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου