«ΣΒΗΝΟΥΝ» ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ 850 ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΕΣ!

                     
(από την Ελευθεροτυπία)

1437700 thumb medium ΣΒΗΝΟΥΝ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ 850 ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΕΣ!
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης πρόκειται να χαρακτηριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5 δις ευρώ που χρωστούν στο δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια 850 μεγαλοφειλέτες…
καθώς όπως διαπιστώνεται από την επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης Μεγάλων Οφειλετών που εδρεύει στην Καραγιώργης Σερβίας πρόκειται ουσιαστικά για λογιστικά χρέη που προέρχονται από πτωχευμένες επιχειρήσεις (έχουν βάλει πλέον λουκέτο) από οφειλέτες που έχουν αποδημήσει εις κύριον αλλά και άλλους που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης σε φυλακές.
Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και εφόσον υπάρξει έγκριση από την Βουλή θα διαγραφούν τα χρέη μεγαλοοφειλετών που θεωρούνται μη εισπράξιμα καθώς προέρχονται από πηγές που έχουν «στερέψει» και δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό τώρα η στο παρελθόν στα ταμεία του δημοσίου.
Πρόκειται για μια ενέργεια που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς στο παρελθόν επιχειρήθηκε με τροπολογία στη Βουλή να δοθεί τέλος στο κυνήγι «μεγαλοφειλετών – φαντασμάτων» αλλά η ρύθμιση σκόνταψε στην άρνηση τότε πολλών βουλευτών να προσυπογράψουν την παροχή φορολογικής αμνηστίας σε «εικονικούς» πλέον μεγαλοφειλέτες.
Στη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα την πρώτη θέση με οφειλές στο δημόσιο υψους 1 δις ευρώ καταλαμβάνει ο επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης στις φυλακές της Κασαβέτειας μιας και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων μέσω των οποίων επεστράφη Φ.Π.Α. εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Εκτός των φυσικών προσώπων στη λίστα των μεγαλοφειλών περιλαμβάνονται και πολλές επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν πλέον στην ιστορία της πτωχευμένης ελληνικής βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα όπως η «Πειραϊκή Πατραϊκή», το «ΜΙΝΙΟΝ», το «ΑΙΓΑΙΟΝ», η συνεταιριστική «ΚΥΔΕΠ» αλλά και αρκετοί αλλοι πτωχευμένοι συνεταιρισμοί και εμπορικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως όπως διαβεβαιώνεται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα Εσόδων η απαλλαγή απο το κυνήγι εσόδων απο ανύπαρκτες επιχειρήσεις θα δώσει τη δυνατότητα στην υπηρεσία να ρίξει το κύριο βάρος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών σε άλλες 700 περιπτώσεις μεγαλοφειλετών που εχουν οφειλές στο δημόσιο περίπου 8 δις ευρώ και για τους οποίους, μετα απο ελέγχους και διασταυρώσεις ,εχει εντοπιστεί να κατέχουν τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία.
Για το σκοπό αυτό η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης «Μεγαλων Οφειλετών» θα στελεχωθεί με άλλους 15 ελεγκτές (εκδόθηκε ήδη πρόσκληση ενδιαφέροντος) και χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο νομικό και διοικητικό μέσο όπως κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας θα επιδιώξει να επιτύχει έσοδα εντος του έτους τουλάχιστον 1 έως 2 δις ευρώ που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση.
Η πρόθεση του κ. Θεοχάρη να δώσει τέλος στο κυνήγι «ανύπαρκτων μαγισών» ή άλλων «μεγαλοφειλετών – φαντασμάτων» εδράζεται στην πεποίθηση ότι πρέπει να πάψει η υπηρεσία να ασχολείται με άσκοπες υποθέσεις και από την άλλη να πετύχει περισσότερα στον τομέα των εσόδων στοχεύοντας σε υπαρκτές και με οικονομικό υπόβαθρο περιπτώσεις μεγαλοφειλετών. Άλλωστε τα στοιχεία που έχουν παρουσιασθεί ακόμα και στη Βουλή είναι απογοητευτικά. Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη το τετράμηνο 1.5.2012 έως 31.8.2012 από τους 1.500 μεγαλοφειλέτες (με σύνολο χρεών 13 δις ευρώ) και οφειλές άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας εισπράχθηκαν μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ ενώ την ίδια ώρα διαγράφηκαν 29,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα του Κ.Β.Σ μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Για τους 1.500 μεγαλοφειλέτες για τους οποίους η Τρόϊκα πιέζει να υπάρξουν αμμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα οσον αφορά την είσπραξη των χρεών τους έχουν ηδη σχηματισθεί φάκελοι για 650 από αυτούς ενώ έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για 250.
Εντούτοις 180 περιπτώσεις από αυτές έχουν ήδη κηρυχθεί σε πτώχευση (άρα ως ανεπίδεκτες είσπραξης) ενώ 14 βρίσκονται σε εκκαθάριση. Παράλληλα ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων για τους εναπομείναντες 700 μεγαλοφειλέτες με έντονο φορολογικό ενδιαφέρον έχει επεκταθεί και σε καταθετικούς λογαριασμούς που πιθανόν διατηρούν στο εξωτερικό ή σε ακίνητα που ενδεχομένως κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απώτερος στόχος να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αναλογούντα χρέη τους στο δημόσιο παρότι οι προσδοκίες εχουν μέχρι σήμερα διαψευστεί και μοιάζει όνειρο απατηλό να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους εδώ και τώρα..
Τί ποσά οφείλουν οι συγκεκριμένοι ? Σύμφωνα με τη λίστα των μεγαλοφειλετών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα χρόνο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν δεκαπέντε φορολογούμενοι (συνολικά χρέη 3,2 δις), από 50 έως 100 εκατομμύρια άλλοι δέκαπέντε (συνολικά χρέη 916 εκατομμύρια ευρώ), από 25 έως 50 εκατομμύρια ευρώ 64 (συνολικά χρέη 2,2 δις ευρώ), από 10 έως 25 εκατομμύρια ευρώ 182 (συνολικά χρέη 2,9 δις) και από 5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ 1.467 (συνολικά χρέη 4,4 δις ευρώ). Εκτός από την αφρόκρεμα αυτή των μεγαλοφειλετών ακολουθούν οι λεγόμενοι για την εφορία μικροί και μεσαίοι οφειλέτες καθώς συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν φθάσει πλέον τα 57 δις ευρώ.Απο αυτά 1 εκ. φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ, 280.000 από 3.000 έως 300.000 ευρώ, 5.770 από 300.000 έως 1 εκατομμύρια ευρώ και 2.500 από 1 έως 5 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου