Απολογισμός του έργου της κυβέρνησης 1990-93 το νέο βιβλίο του Κ. Μητσοτάκη
Πολιτικό γεγονός αποτέλεσε η αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993», στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία πλήθους πολιτικών προσωπικοτήτων από όλες τις παρατάξεις.
Κατά την ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε «άθροιση δυνάμεων και μεγαλύτερη ταχύτητα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και το δραστικό περιορισμό του κράτους»
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα η χώρα δεν θα βουλιάξει αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ταχύτητα, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε μία μέρα. Χρειαζόμαστε άθροιση δυνάμεων και ένα ελάχιστο εθνικής ομοψυχίας. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μαζί, χωρίς αντεγκλήσεις, χωρίς να μας απασχολούν θέματα που δεν έχουν ουσία. Κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του έθνους».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας» προσθέτοντας ότι «δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους».
Αναφερόμενος στα χρόνια της πρωθυπουργίας του, είπε: «Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα το δρόμο της. Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης, στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως πάνω στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων».
«Η κυβέρνηση εκείνη είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό από την πρώτη ώρα. Φίλες και φίλοι το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμη και σήμερα στην ακραία κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είναι ότι ο πολιτικός κόσμος αρνείται να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «Ο πολιτικός κόσμος δεν λέει ακόμη και σήμερα την πλέον προφανή σε όλους αλήθεια».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δημοκρατική νομιμότητα λέγοντας: «Πάνω από όλα όμως πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Είναι το ελάχιστο εθνικής συνεννόησης που αυτή την στιγμή επιβάλλουν οι θεσμοί και ο πόνος του ελληνικού λαού. Όσοι αγαπούν αυτό το λαό πρέπει να το καταλάβουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει το νόμο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο οι παράνομες απεργίες, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και το κύμα των παράνομων μεταναστών που μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο. Θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία είναι η επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική αλλά και το σύνθημα "δεν πληρώνω". Ακόμη και οι αγρότες, που δεν έχουν δώσει ακραία μορφή στις κινητοποιήσεις τους, βλάπτουν την εικόνα της χώρας σε μια κατεξοχήν ακατάλληλη στιγμή, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σήμερα «Πρώτιστο μέλημά μας είναι να εισπράξουμε τους φόρους που σήμερα διαφεύγουν. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας. Και δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή, αφήνοντας αιχμές για την Αριστερά: «Το πρωτόγνωρο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε μία χώρα που ποτέ ο φασισμός δεν έβγαλε ρίζες, είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να υποτιμήσουμε. Είναι βέβαιο ότι –κατά μεγάλο μέρος- οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια. Αυτή έδωσε το κακό παράδειγμα της ασέβειας στο νόμο της Δημοκρατίας. Το 1990 δεν υπήρχε το πρόβλημα αυτό» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντίθετα το ΚΚΕ και η άλλη αριστερά μετείχαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνέπρατταν και σε αντιδημοτικές αποφάσεις που η σκληρή πραγματικότητα επέβαλλε. Η Οικουμενική κυβέρνηση, με συμμετοχή της Αριστεράς, έκλεισε τις προβληματικές και απέλυσε πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες πρέπει να καταλάβουν. Η δημοκρατική νομιμότητα είναι μονόδρομος».
Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο πρώην υπουργός Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπουργός Ιωάννης Παλαιοκρασάς, ο Νίκος Μαραντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκ μέρους του εκδοτικού οίκου Εστία, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου